Nagyvilág
In this handout photograph released by Pakistan's Federal Investigation Agency (FIA) on October 26, 2016, Afghan Sharbat Gula,  the 'Afghan Girl' who appeared on the cover of a 1985 edition of National Geographic magazine, waits ahead of a court hearing in  Peshawar. ---RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FIA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS --- / XGTY
An Afghan woman immortalised on a celebrated National Geographic magazine cover as a green-eyed 12-year-old girl was arrested October 26 for living in Pakistan on fraudulent identity papers. The haunting image of Sharbat Gula, taken in a Pakistan refugee camp by photographer Steve McCurry, became the most famous cover image in the magazine's history.
 / AFP PHOTO / FIA / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FIA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVE

Börtönben marad az afganisztáni háború Mona Lisája

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 11. 02. 13:33

Egy pakisztáni bíróság elutasította, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék a National Geographic magazin címlapjáról világhírűvé vált afgán nőt, Sharbat Gulát, akit egy hete tartóztattak le azzal a váddal, hogy hamis dokumentumok segítségével jutott személyigazolványhoz.

Gula cáfolta a vádakat, ám egy pakisztáni ügyész szerdán közölte, hogy az illetékes bíróság elutasította az óvadékkérelmet, mivel nem talált bizonyítékot a nő pakisztáni állampolgárságára. A bíróság annak ellenére hozta meg döntését, hogy a belügyminiszter ígéretet tett: óvadék ellenében való szabadlábon védekezhet Gula.

Sharbat Guláról 1984 decemberében készítette Steve McCurry amerikai fotós a National Geographic magazin címlapján megjelent híressé vált felvételét, az Afgán lányt, amely nyomán az “afganisztáni háború Mona Lisájaként” is emlegették őt. Az akkor 12 éves, vakító zöld szemű lányt egy menekülttáborban az afganisztáni-pakisztáni határon fotózta le, a felvétel a National Geographic 1985-ös júniusi számának címlapján jelent meg és később bejárta a világsajtót.

Gula családja 1979-ben menekült Pakisztánba több ezer másik afgán családdal együtt, amikor a szovjet csapatok megszállták Afganisztánt. McCurry nem tudta a lány nevét és hiába utazott vissza többször is a területre, nem sikerült a nyomára bukkannia. 17 évvel később, 2002-ben találta meg Gulát Pesavarban. A nő akkor férje engedélyével levette burkáját, hogy McCurry készíthessen róla egy új portrét.

2,5 millió menekültet küldenének vissza

Steve McCurry múlt héten közölte, hogy minden segítséget megad Gulának és családjának.

A leghatározottabban fogunk tiltakozni a pakisztáni hatóságok fellépése ellen. Ő egész életében szenvedett és hiszem, hogy letartóztatása az emberi jogok legsúlyosabb megsértése

– hangoztatta a fotós.

A pakisztáni kormány tavaly kezdte el felkutatni azokat az afgán menekülteket, akik állítólag hamis dokumentumokat használva szereztek pakisztáni állampolgárságot. Ekkor került elő Gula neve is. Az ázsiai ország azt tervezi, hogy visszaküldi Afganisztánba a határain belül élő csaknem 2,5 millió menekültet, akik mára teherré váltak a pakisztáni gazdaság számára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.