Külföld
TAMPA, FL - OCTOBER 24:    Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally at the MidFlorida Credit Union Amphitheatre on October 24, 2016 in Tampa, Florida. There are 14 days until the the presidential election.  (Photo by Joe Raedle/Getty Images)

Ülsz? Az ABC szerint Trump átvette a vezetést Clintontól

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 11. 01. 13:20

Korábban a témában:

Az ABC legfrissebb felmérése szerint egy százalékpontos előnyre tett szert a Republikánus Párt elnökjelöltje, ezzel május óta először vezet.

A kereskedelmi televízió múlt heti közvélemény-kutatásakor a két jelölt fej-fej mellett állt, Hillary Clinton népszerűsége mindössze 0.4 századponttal haladta meg Donald Trumpét.

A Demokrata Párt elnökjelöltjének támogatottsága ugyanakkor visszaesett, miután az FBI új eljárást indított a kiszivárogtatott levelezése miatt.

A felmérés szerint a másik két induló közül Gary Johnson támogatottsága rekord mélyre, 3 százalékra zuhant, míg Jill Stein 2 százalékon áll.

Az ABC kutatásain Trump legutóbb május 23-án vezetett, akkor két százalékponttal.

Megjegyezték, egy héttel a 2012-es elnökválasztás előtt Mitt Romney egy százalékponttal volt jobb Barack Obamánál, míg 2004-ben szintén ugyanebben a stádiumban John Kerry is verte George Bush-t. Az eredmények pedig ismertek.

Clinton biztosan vezet

Az NBC tévének hétfőn nyilvánosságra hozott felmérési eredménye szerint viszont Clinton biztosan vezet. A szavazók 47 százaléka voksolna a demokrata, 41 százaléka pedig a republikánus jelöltre. Egy másik, szintén a hétvégén készített közvélemény-kutatás pedig Clintonnak három százalékpontnyi előnyt ad  Trumphoz képest.

Ráadásul a Trump szavazóbázisának számító államokban kevesebb elektor van, mint Clinton bázisállamaiban. A szavazópolgárok november 8-án államonként elektorokat választanak, akik azután kijelölik az elnököt. Az elnökség elnyeréséhez 270 elektor voksát kell megszerezni.

Ez magyarázza, hogy Trumpnak a szavazást megelőző egy hétben Új-Mexikóba, Michiganbe és Wisconsinba kell mennie kampányolni, három eddig biztosan demokrata párti államba. Michiganben – ahol 28 éve nem szavaztak republikánus jelöltre – már volt hétfőn. Kedden Új-Mexikóban kezd, ahol az utóbbi három évtizedben csak egyszer szavaztak a republikánus jelöltre, és még ezen a napon továbbutazik Wisconsinba, ahol Ronald Reagan újraválasztása, azaz 1984 óta nem szavaztak republikánus jelöltre.

Grand Rapids, 2016. november 1.
Donald Trump republikánus párti elnökjelölt faragott tökök mögött egy kampányrendezvényen a Michigan állambeli Grand Rapidsban halloween napján, 2016. október 31-én. Az Egyesült Államokban november 8-án tartanak elnökválasztást. (MTI/AP/Evan Vucci)
Donald Trump republikánus párti elnökjelölt faragott tökök mögött egy kampányrendezvényen a Michigan állambeli Grand Rapidsban Halloween napján, 2016. október 31-én. Az Egyesült Államokban november 8-án tartanak elnökválasztást. (MTI/AP/Evan Vucci)

Larry Sabato, a virginiai egyetem egyik politológusa az AFP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: Donald Trumpnak el kell hódítania legalább egy biztos demokrata párti államot, valamint az összes “billegő” államot, ahol a szavazás kimenetele bizonytalan.

Kérdés, hogy Trumpnak van-e még erre ideje és lehetősége, hiszen 37 állam 23 millió szavazópolgára már leadta a voksát, és ezeket az embereket már nem tudja befolyásolni, az esetükben nem használhatja ki Clinton újabb email-botrányát. Az olyan kérdéses államokban, mint Florida, Nevada, Észak-Karolina és Colorado, már leadták a várható szavazatszám legalább egyharmadát.

Floridában már több mint 3,7 millióan szavaztak, csaknem fele annyian, mint 2012-ben összesen. És ugyanez igaz Nevadára a több mint 457 ezer leadott vokssal. Észak-Karolinában 1,6 millióval, Coloradóban pedig 866 ezerrel a 2012-es szavazatszám egyharmada van már az urnákban. Az AP hírügynökség adatai szerint a leadott szavazatok 23 milliós száma több, mint a 2012. évi szám volt, és ha a részvételi arány végül hasonló lesz a négy évvel ezelőtti elnökválasztáséhoz, akkor már a szavazók csaknem 20 százaléka szavazott most levélben vagy személyesen a szavazóhelyiségekben. Várhatóan összesen 46 millióan, a szavazásra jogosultak akár 40 százaléka is leadhatja a voksát még a szavazás napja előtt.

Clinton hétfőn Ohióra koncentrált, amely billegő állam, és Trumpnak még saját kampánycsapata szerint is itt mindenképpen nyernie kell. Ohióban ott lesz Barack Obama is, mert az amerikai elnök a hátralévő hetet a Clinton melletti kampányolással tölti, és kedden az ohiói fővárosban, Columbusban beszélni fog egy gyűlésen. Obama korábban már volt egy clevelandi kampányrendezvényen, hogy Clinton mellett szóljon, és kétszer Floridában. A hátralévő egy hétben még egyszer elutazik Floridába, és kétszer Észak-Karolinába.

Obama egyébként hétfőn interjút adott Samantha Beenek, a TBS tévécsatorna riporterének, aki arról kérdezte, hogy szerinte Hillary Clintont – ha megválasztják – mivel fogják támadni bírálói? Obama erre azt válaszolta, hogy szerinte a bírálók azt fogják sulykolni: Clinton túlságosan érzelgős, szeszélyes, megfáradt. Hozzátette, hogy szerinte kettős mércét alkalmaznak a politikában: a férfiakat dicsérik becsvágyuk miatt, de a nőket nem.

(Independent/ MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.