Külföld
Milan 06/03/1953, un homme embrasse le portrait du leader sovietique Josef Staline au moment de sa mort. Photographie ©Farabola/Leemage

A sztálini politikai megtorlás áldozataira emlékeztek Oroszországban

24.hu
24.hu

2016. 10. 30. 18:20

Miközben több helyen elkezdtek ismét hivatalos és félhivatalos emlékműveket emelni Sztálinnak.
Korábban a témában:

Moszkvától Vlagyivosztokig megemlékezéseket tartottak a hétvégén Oroszországban a ’20-as évek végétől az ’50-es évekig tartó sztálini megtorlás áldozatainak millióiról. Oroszországban október 30. a politikai megtorlások áldozatainak emléknapja, az orosz Legfelsőbb Tanács 25 évvel ezelőtt hozott törvényeket az üldözött személyek és népek rehabilitálásáról.

Moszkvában a Lubjankán, a KGB volt székháza (jelenleg a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB központja) előtt a Memorial társaság szervezésében éjszakába nyúlóan tartott a szovjet kommunista diktatúra legvéresebb éveiben, a “Nagy Terror” idején (1937-ben és 1938-ban) kivégzett politikai foglyok neveinek felolvasása.

Vasárnap koszorúztak és gyászszertartást tartottak Magadánban, Arhangelszkben, Murmanszkban, Elabugban, Volgográdban, Orenburgban, Novoszibirszkben, Irkutszkban és más városokban is. A murmanszki szertartáson a Roszbalt orosz hírügynökség beszámolója szerint egyebek között arra figyelmeztettek, hogy Oroszországban több helyen, például a Tveri megyében és Penzában elkezdtek ismét hivatalos és félhivatalos emlékműveket emelni Sztálinnak.

Szombaton több tucatnyian emlékeztek meg a szomszédos Fehéroroszország fővárosában is. A minszki tűntetést, noha azt előre nem engedélyeztették, nem zavarták szét a hatóságok.

A moszkvai magyar kulturális intézetben pénteken történész kerekasztal-beszélgetést tartottak Németh István, Alekszandra Sztikalina, Olga Havanova és Bethlen István egyetemi tanár részvételével, aki a Donszkoj kolostor sírkertjében megkoszorúzta nagyapja, az 1946-ban szovjet börtönkórházban elhunyt Bethlen István magyar miniszterelnök jelképes síremlékét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.