Tudomány

Sztálin könyékig turkált Mao valagában

sztálin (Array)
sztálin (Array)
Egy volt szovjet ügynök állítja, a diktátor a negyvenes években emberek székleteit vizsgáltatta be a titkosszolgálattal. Így tudhatta meg, Mao milyen temperamentumú.

Ambiciózus ötletet talált ki Joszif Sztálin szovjet diktátor a negyvenes években egy korábbi ügynök szerint: emberek székletéből akart a titkosszolgálattal a pszichológiai profilt felállítani a célszemélyről – írja a BBC. A cél az volt, hogy a világ vezetőinek ürülékét vizsgálva pontos képet alkossanak róluk.

Igor Atamanenko azt állítja, hogy titkosszolgálati dokumentumokat böngészve jutott a felfedezésre. A fura projektre azért volt szükség, mert akkoriban még nem volt a szovjeteknek semmi menő lehallgató készülékük. A volt ügynök szerint a rettegett Lavrentyij Berija felelt a kulaprogramért.

Egyszerű megállapításokat kerestek a tudósok: ha egy bizonyos vegyület túltengett a székletben, akkor a kulatulaj valószínűleg nyugodt ember volt, de pl. a káliumhiány ideges természetet tükrözött.

Amikor 1949-ben Mao Ce-tung kínai pártvezér Moszkvában tárgyalt, a titkosszolgálat speciális vécéket szerelt fel a szállásán. Az ürülék nem a csatornahálózatba került, hanem dobozokba fogták fel, majd vitték analizálni.

Szokás szerint Nyikita Hruscsov, Sztálin utódja zúzatta be a programot és bezáratta a labort. A sztorit a BBC-nek nem akarta megerősíteni a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik