Nagyvilág

Trump kész „kioktatni pár dologról” a katonai szakértőket

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2016. 10. 27. 18:07

Először „lehülyézte” az amerikai hadsereg vezetőit, amire katonai szakértők kijelentették, fingja sincs katonai stratégiáról. A republikánus elnökjelölt most visszavágott.
Korábban a témában:

Donald Trump republikánus elnökjelölt támadásba lendült az amerikai hadsereg tisztképző főiskolájának (US Army War College) egykori dékánja Jeff McCausland ellen. Miután a nyugalmazott ezredes a New York Times-nak adott interjújában kijelentette, hogy a moszuli ostrommal kapcsolatos kijelentései egyértelművé tették, hogy Trump „rohadtul nem tud semmit a katonai stratégiáról”, a republikánus elnökjelölt az ABC News-nak adott interjúban közölte: „Leülök vele, és kioktatom pár dologról.”

A republikánus elnökjelölt többször is (legutóbb a múlthét szerdai elnökjelölti vitán) értetlenkedett azon, hogy az Iszlám Állam irányítása alatt álló iraki Moszul városa ellen indított hadműveletet előre bejelentették. A milliárdos üzletember azt nem értett, hogy miért nem váratlanul, meglepetésszerűen kezdték meg a település ostromát, kijelentve, hogy a legendás amerikai tábornokok, „Douglas MacArthur, George Patton  forog a sírjában országunk ostobaságát látva”.

Mert szerinte így, hogy tudtak a támadásról, az Iszlám Állam vezetőinek volt esélye arra, hogy elmeneküljenek, míg egy meglepetésszerű támadás esetén erre nem lett volna lehetőségük, és könnyebben meg lehetett volna őket ölni.

Trump érvelését azonban ízekre szedték a New York Times-nak nyilatkozó katonai szakértők: McCausland, Robert Scales, az amerikai hadsereg nyugalmazott vezérőrnagya, Mark Kimmitt tábornok és Richard H. Kohn nemzetbiztonsági történészprofesszor.

Mint elmondták, az ostromot egyrészről azért jelentették be, hogy a civileknek legyen esélye elmenekülni az egymilliós városból még a harcok megkezdése előtt, valamint azért hogy félelmet keltsenek az ellenségben – ahogy az teljesen megszokott gyakorlatnak számít. Másrészről egy ilyen nagyszabású akciót amúgy is lehetetlenség meglepetésből végrehajtani. És – tették hozzá – MacArthur és Patton  is pontosan így csinálta a második világháború alatt.

A szakértők szerint Trump kijelentései csak azt bizonyítják, „nem ért a hadviseléshez”, nincs tisztában olyan alapfogalmakkal, hogy „mi a különbség stratégia és taktika között”, és ahogy McCausland a legkeményebben fogalmazott: „rohadtul nem tud semmit a katonai stratégiáról”.

Ami pedig az Iszlám Állam vezetőinek elmenekülését illeti, Scales vezérőrnagy elmagyarázta: a különleges erők semminek sem örülnének jobban, mintha a sivatagon keresztül, nyílt terepen próbálnának elszökni a városból, hogy egy rakétatámadással könnyedén elintézhessék őket. „Ha meg akarod ölni a rosszfiúkat, akkor nyílt terepen tedd, ne egy csapdákkal teli erődítményben. Mindenki tudja, hogy az ostobaság lenne”.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.