Kultúra

Arnold Schwarzenegger indulna az elnökségért, akár Trump helyett is

Donald Trumpnak nagy szerencséje van – meg Hillarynek is: Schwarzie-val szemben igencsak máshogy állna a szénájuk.

Nem kaphatsz meg mindent, állítja a régi dal, és ez, úgy tűnik, akkor is igaz, ha történetesen te vagy Arnold Schwarzenegger. Az egykori Terminátor ugyanis ebben az évben kétszeresen is szembesült azzal, hogy nem cselekedhet terveit és preferenciái szerint, hol törvényi, hol lelkiismereti okokból. A színész-expolitikus az AdWeek aktuális számának címlapján szerepel, mint az énmárka-építés egyik császára, ehhez pedig kimerítő portré és interjúanyag is dukál, itt hangzott el néhány tanulságos dolog. Például az, hogy Schwarzie kormányzói évei során alighanem megszerette a politikát, hiszen, mint mondja, szívesen beszállna a magasabb szintű játszmákba is: ha tehetné, akár az elnöki posztért is elindult volna. Nem teheti, hiszen – divatos szóval élve – migráns, gazdasági bevándorló, osztrák születésű, s mint ilyen, az amerikai politika csúcsa számára – megint csak divatos szóval élve – no-go zóna. A színész-politkus-üzletember-testépítő-emberbarát-reklámguru meg is indokolta vágyait:

Ha Amerikában születtem volna, indulnék. Hogy miért most? Mert most nagyon jó esélyekkel lehetett volna versenybe szállni.

Ez nem kétséges, elvégre Trump sem többgenerációs jogászcsalád politikai karrierre nevelt sarja, megkockáztatom diplomáciai érzékben is bőven lenne mit tanulnia az ex-Terminátortól, azzal együtt is, hogy az ő kormányzói karrierje sem volt zökkenőmentes. Ha így lett volna, könnyen meglehet, hogy Hillary ellenfele most nem Trump lenne, ami egész más mederbe terelte volna a kampányt, az elnökjelölti vitákat és az egész választási időszakot, hiszen Schwarzie természetesen a republikánusok oldalán indult volna, minthogy amióta csak teheti, őket támogatta szavazatával. Eddig.

schwarzenegger_adweek

Idén azonban más lesz a helyzet. Mint elmondta, ha tehetné, Schwarzenegger idén is, mint már harminc éve mindig, a republikánus párt jelöltjére szavazna. Viszont Trump személyében olyan jelöltet állított a párt, akire egyszerűen nem hajlandó szavazatot leadni, egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy bárkire inkább szavazna, mint Trumpra. Ezt a véleményét még október elején osztotta meg csekély négymilliós Twitter-követőbázisával:

Mióta 1983-ban amerikai állampolgár lettem, most először nem a republikánus elnökjelöltre fogok szavazni. Akármilyen büszke vagyok arra, hogy republikánusnak címkézhetem magam, van egy címke, amit minden más címke felett viselek: amerikai. Így megragadnám aza laklamat, hoyg emlékeztessem republikánus társaimat arra, hogy nemcsak hogy elfogadható az országodat választani a pártod felett, hanem egyenesen a kötelességed.

A Tweet egyébként egy nappal a hírhedt kiszivárgott felvétel után látott napvilágot, amelyben Trump súlyosan szexista megjegyzéseket tesz nőkre. Schwarzenegger azóta nem kommentálta az elnökválasztás eseményeit.

Az Adweek kiemeli, hogy ez a tweet is kiválóan illeszkedik abba a professzionális trendbe, ahogy Arnold általában használja a közösségi és mainstream média felületeit: átgondolt üzenetét ott és úgy osztotta meg a közönséggel, ahogy az neki a legjobban megfelelt. Alternatívái mindenesetre bőven vannak: Schwarzenegger kétségtelenül az egyik legerősebb közösségimédia-erővel bíró híresség: amellett, hogy közel hetvenévesen képes volt megszólítani a fiatalokat profi Snapchat-jelenlétével, csak Facebook, Twitter és Instagram posztjaival elér nem kevesebb mint 27 millió (!) embert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik