Nagyvilág
Migrants watch as a makeshift shelter burns in the so-called Jungle migrant camp in the French port city of Calais on March 3, 2016, during the ongoing demolition of the camp's southern half.
Demolition workers razed makeshift shelters at the so-called Jungle migrant camp on the outskirts of Calais for a fourth day running on March 3, under the close watch of dozens of police officers equipped with water cannon. / AFP / DENIS CHARLET

Gyújtogatva távoztak menekültek a calais-i táborból

24.hu
24.hu

2016. 10. 26. 11:24

Korábban a témában:

A szándékos gyújtogatások miatt felrobbant legalább két gázpalack, egy ember könnyebben megsérült, mintegy kétszáz menekültet pedig át kellett helyezni a tábortól nyugatra egy üres telekre, a kikötői bevezető út közelébe

– közölte Pas-de-Calais megye prefektúrája.

A telep különböző pontjain éjfél és fél négy óra között ütött ki tűz több tucat sátorban a közigazgatási hatóság szóvivője szerint.

Egyes közösségeknél szokás, hogy felgyújtják a lakhelyüket, amikor azt el kell hagyniuk. A tűzoltók mindenhol megkezdték a tűzoltást és megakadályozták a tüzek terjedését

– hangsúlyozta a szóvivő.

A prefektúra azt is jelezte, hogy számítottak a jelenségre, miután a tábor déli oldalának márciusi felszámolásakor is a távozók egy része felgyújtotta a sátrát.

Emiatt előzetesen tűzoltókat irányítottak a táborba, a segélyszervezetek pedig előre poroltókat osztottak szét a menekültek között, akiknek egy része maga is beállt a tűzoltók közé tüzet oltani, más menekültek viszont kavicsokkal dobálták meg a hatósági embereket.

Patrick Visser-Bourdon rendőrfelügyelő elmondta, hogy 150-200 – elsősorban afgán és szíriai – menekültet kellett a felgyújtott területről evakuálni, köztük tucatnyi kiskorú gyereket, őket a segélyszervezetek és egy ápolónő helyezte biztonságba.

Harmadik napja folytatódik a telep kiürítése, ahonnan busszal szállítják át az önként távozókat kisebb csoportokban Franciaország távolabbi befogadó központjaiba, ahol a menekültek benyújthatják menedékkérelmüket. A kiürített sátrak és viskók lebontását kedden megkezdték a hatóságok.

A hatóságok szerdán is mintegy negyven buszt bocsátanak a menekültek rendelkezésére, az első járatok reggel megindultak az átmeneti szálláshelyekre.

Ami most történik Calais-ban, az Franciaország szép arca. Humanitárius akció folyik, amely tekintettel van a háború elől menekülő és menedéket kérő férfiakra és nőkre, s amely akciót határozottan hajtjuk végre

– mondta szerdán Manuel Valls miniszterelnök.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint kedd estig valamivel több mint 4 ezer ember hagyta el önként a telepet, amely a Nagy-Britanniába távozni szándékozók gyűjtőhelyévé vált az elmúlt időszakban.

A “dzsungelként” elhíresült nyomortelepen a kiürítés előtti hétvégén mintegy hat-nyolc ezer ember volt, főleg Afganisztánból, Szudánból, Eritreából érkezettek.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.