Nagyvilág
Migrants queue for transportation by bus to reception centres across France, from the "Jungle" migrant camp in Calais, northern France, on October 24, 2016.
an evacuation / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN

Tízezer ember élheti át újra, milyen az, amikor el kell indulni, de nem tudni, hova

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2016. 10. 24. 19:04

Korábban a témában:

Több mint ezer rendőr és hatósági személy jelenlétével hétfőn megkezdődött a calais-i dzsungel néven elhíresült menekülttábor kiürítése. A művelethez 150 buszt béreltek, hiszen a táborban jelenleg hivatalos adatok szerint hétezren tartózkodnak, de egyes szervezetek jelentése szerint ez a szám valójában inkább a tízezerhez közelít.

Calais, 2016.október 24.
Kiürített sátrakkal teli csarnokban áll a biztonsági erők egyik tagja a nyugat-franciaországi Calais-nál kialakult, Dzsungel néven ismertté vált migránstáborban 2016. október 24-re virradóra, a táborbontás kezdetén. A telepen elszállásolt mintegy 6400, elsősorban szudáni, eritreai és afgán állampolgárt buszokkal szállítják át az ország különböző pontjain kialakított 287 átmeneti befogadóközpontba. A kiürítés a tervek szerint egy hét alatt lezajlik, az első napon 2400 embernek kell elhagynia a tábort. (MTI/AP/Emilio Morenatti)
Fotó: MTI / AP / Emilio Morenatti

A táborban élőknek hosszú sorban állás után fel kell szállniuk a buszokra és ott is kell maradniuk, különben adminisztrációs központokba küldik őket, amik a valóságban a kitoloncolás előszobáját jelenthetik számukra.

A hatóságok külön sorokat állítottak fel a családoknak, a gyerekeknek és az egyedülállóknak is. Az első buszok már el is indultak.

Calais, 2016.október 24.
Csomagjaik mellett várakozó illegális bevándorlók, mielőtt elhagyják a nyugat-franciaországi Calais-nál kialakult, Dzsungel néven ismertté vált migránstábort 2016. október 24-re virradóra. A táborban elszállásolt mintegy 6400, elsősorban szudáni, eritreai és afgán állampolgárt buszokkal szállítják át az ország különböző pontjain kialakított 287 átmeneti befogadóközpontba. A kiürítés a tervek szerint egy hét alatt lezajlik, az első napon 2400 embernek kell elhagynia a telepet. (MTI/EPA/Etienne Laurent)
Fotó: MTI / EPA / Etienne Laurent

A hatóságok felkészültek arra, hogy a tábor lakói közül sokan maradni akarnak majd, mivel a céljuk még mindig az, hogy eljussanak Nagy-Britanniába. Így nem meglepő, hogy már vasárnap voltak összecsapások a rendőrök és a menekültek között, illetve már a kiürítés megkezdése előtt a rendőrök könnygázgránátokat lőttek ki, a menekültek pedig kövek dobálásával vágtak vissza.

Calais, 2016. október 23.
Egy tüntető kővel dobálja a francia rendőröket a Franciaországból Nagy-Britanniába átjutni szándékozó több ezer illegális bevándorló táborának lakói és a rendfenntartók közötti összecsapásban a franciaországi Calais-ban 2016. október 22-én. A francia hatóságok szerint október 24-én megkezdik a Dzsungelnek nevezett tábor felszámolását, ami körülbelül egy hétig fog tartani. (MTI/AP/Emilio Morenatti)
Fotó: MTI / AP / Emilio Morenatti

A calais-i tábor története egészen 1999-ig nyúlik vissza, a Csalagút egyik hangárját már ekkor átalakították menekültszállássá, eredetileg csak néhány száz ember elszállásolására. A menekültek már ekkor is abban a reményben maradtak itt, hogy a Csalagúton keresztül vagy valamelyik kompon a La-Manche Csatornán átkelve eljuthatnak Nagy-Britanniába.

Fotó: AFP / Getty Images Hungary / Philippe Huguen
Fotó: AFP / Getty Images Hungary / Philippe Huguen

A 2002-ig több ezresre felduzzadt tábort végül ugyanazon év decemberében bezárták, a britek ekkor körülbelül 1300 kurdot és afgánt fogadtak be. De ez nem jelentette azt, hogy később nem jelentek meg újabb sátrak Calais környékén. Majd ahogy egyre több menekült érkezett Európába, megszületett a dzsungel, aminek egy részét a hatóságok már idén februárban lerombolták azért, hogy ezzel is csökkentsék az itt élők számát.

Calais, 2016. október 24.
A nyugat-franciaországi Calais-nál kialakult, Dzsungel néven ismertté vált migránstábor lakói regisztrációért állnak sorban, mielőtt elhagyják az átmeneti szállást 2016. október 24-én. Ezen a napon a francia hatóságok megkezdték a tábor felszámolását, amely során a mintegy 6400, elsősorban szudáni, eritreai és afgán állampolgárt buszokkal szállítják át az ország különböző pontjain kialakított 287 átmeneti befogadóközpontba. A kiürítés a tervek szerint egy hét alatt lezajlik, az első napon 2400 embernek kell elhagynia a tábort. (MTI/AP/Emilio Morenatti)
Fotó: MTI / AP / Emilio Morenatti

Ez nem sikerült, hiszen azóta is egyre többen érkeztek a dzsungelbe. Az igazi kérdés az, hogy a calais-i tábor felszámolása után mi lesz több ezer ember sorsa. Nem sok konkrétumot tudni, annyi biztos, hogy a britek beleegyeztek, hogy a táborban tartózkodó 1300 (!), kísérő nélküli gyerek közül azokat, akiknek van valamilyen hozzátartozója a szigetországban, befogadják majd.

Calais, 2016.október 24.
Áttelepítésre váró illegális bevándorló rendőrségi járművek közelében a nyugat-franciaországi Calais-nál kialakult, Dzsungel néven ismertté vált migránstáborban 2016. október 23-án, a táborbontás kezdete előtti napon. A telepen elszállásolt mintegy 6400, elsősorban szudáni, eritreai és afgán állampolgárt buszokkal szállítják át az ország különböző pontjain kialakított 287 átmeneti befogadóközpontba. A kiürítés a tervek szerint egy hét alatt lezajlik, az első napon 2400 embernek kell elhagynia a tábort. (MTI/AP/Etienne Laurent)
Fotó: MTI / AP / Etienne Laurent

Ezen kívül a franciák annyit közöltek, hogy az ország 450 különböző pontjára szállítják el a calais-i tábor lakóit, ahol összesen 7500 szabad ágy elérhető jelenleg. Ezeken a helyeken a menekülteknek lesz lehetőségük arra, hogy menedékjogot kérjenek, ha nem tesznek így, kitoloncolás lehet a sorsuk.

Azonban ezek a városok nem felhőtlenül boldogok attól, hogy új lakókat kell befogadniuk. Champtercier, egy mindössze 800 fős francia falu lakói aggódnak, hogy a menekültek érkezése után megváltozik az életük a 100 eritreai és szudáni menekült befogadása után.

Migrants hug before leaving the "Jungle" migrant camp, as part of the full evacuation of the camp, in Calais, northern France, on October 24, 2016.
French authorities are set to begin on October 24, 216 moving thousands of people out of the notorious Calais Jungle before demolishing the camp that has served as a launchpad for attempts to sneak into Britain. Migrants carrying suitcases and bundles of possessions started queueing up in the early morning darkness at the official meeting points for transportation to reception centres across France. A major three-day operation is planned to clear the sprawling shanty town near Calais port -- a symbol of Europe's failure to resolve its migrant crisis -- of its estimated 6,000-8,000 occupants. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Fotó: AFP / Getty Images Hungary / Philippe Huguen

Máshol markánsabban fejezték ki az aggodalmukat, Forges-les-Bains-ben felgyújtották a központot, ahová az érkező menekülteket szállásolták volna el. Beziers-ben pedig a polgármester posztereket függesztet ki azzal a szöveggel, hogy “ennyi volt, jönnek”.

A dzsungel lakói is többféleképpen élik meg a tábor felszámolását. A BBC egyik riportere a helyszínről azt jelentette, hogy egy szudáni férfi azt kiabálta:

vége az álmunknak.

Egy honfitársa is azt mondta, elszomorítja az, ahogy a helyiek néznek a táborra, hiszen ők semmi mást nem akarnak, csak végre békében élni, miután elmenekültek a hazájukban lévő konfliktus elől.

CALAIS, FRANCE - OCTOBER 24:  Migrants begin to leave the Jungle migrant camp in the early morning before authorities demolish the site on October 24, 2016 in Calais, France. Police and officials in France are preparing to clear the 'Jungle' migrant camp in Calais. Some 7,000 people are estimated to be living in the camp in squalid conditions.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Fotó: Getty Images / Christopher Furlong

A Help Refugees szeptemberi jelentése szerint 1179 gyermek él a dzsungelben, közülük 1022 teljesen egyedül, a legfiatalabb köztük mindössze 8 éves. Közéjük tartozik a 14 és 16 éves Jamshed és Ahjamal, akik hat hónapja hagyták el Afganisztánt és a családjuk többi tagjához csatlakoznának Londonban.

A dzsungel nem az a hely, ahol boldog lehetsz. Szomorúak vagyunk és a családunkkal akarunk lenni, és szeretnénk, ha valaki segítene az átjutással, mert fiatalok vagyunk, és nem tudjuk, hogy kell az ilyesmit intézni

– mondták.

CALAIS, FRANCE - SEPTEMBER 06: Migrant children watch a movie inside the Jungle Books Cafe in the Jungle migrant camp on on September 6, 2016 in Calais, France. The drop-in cafe for children is still facing closure and is embroiled in a legal battle with the french authorities. The cafe is run by volunteers and provides safe haven for up to 700 children living in the camp. Children attend language classes, are given free food and the opportunity to charge their mobile telephones so they can contact relatives in their homelands. Last month a French court rejected a bid by Calais authorities to demolish the Jungle Cafe and other makeshift shops and restaurants but the decision may be facing an appeal. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)
Fotó: Getty Images / Jack Taylor

A 13 éves Hasan szintén Afganisztánból érkezett Calais-be. Mérnök szeretne lenni, de már egy év is telt azóta, hogy utoljára iskolában volt.

Nincs itt senkim, egyedül vagyok. Nagy-Britanniában van a családom, csak azt szeretném, ha valaki segítene odajutni.

A Red Cross friss jelentése szerint a gyerekek rengeteg veszélynek vannak kitéve a táborban, kezdve a szexuális kizsákmányolástól, a kényszermunkán át, az emberkereskedelemig.

A tábori étel veszélyes, a higénia nem megfelő, az egészségügyi ellátás sincs rendben, ezek pedig tökéletes körülményei a betegségek terjedésének.

A migrant looks on French riot police officers hold back migrants who wait with their luggage to leave the "Jungle" migrant camp in Calais, on October 24, 2016.
French authorities began on October 24, 216 moving thousands of people out of the notorious Calais Jungle before demolishing the camp that has served as a launchpad for attempts to sneak into Britain. Migrants lugging meagre belongings boarded buses taking them away from Calais' "Jungle" under a French plan to raze the notorious camp and symbol of Europe's refugee crisis. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Fotó: AFP / Getty Images Hungary / Philippe Huguen

Sok gyerek szenvedett különböző sérüléseket, amikor próbáltak átjutni a Csalagúton, sokuk keze tele van vágással a drótkerítések miatt, rengeteg gyermeken sebet okoztak a rendőrök gumilövedékei, illetve sok fiatal látásával is problémák vannak a hatóságok által bevetett könnygáz miatt.

A Guardian helyszíni tudósítója a tábor több lakójával is beszélt a felszámolás hétfői kezdete óta. A 48 éves Tafsu ácsként dolgozott Eritreában, felesége és két gyermeke már Londonban van. Azt mondja, már 9 éve nem látta 16 éves fiát, 9 éves lányával pedig még sosem találkozott. Amikor utoljára látta feleségét, még terhes volt.

El akarom mondani a történetem, de senki sem hallgat meg. Az itteni gyerekeket már kezdik meghallgatni, de mi lesz velünk, emberekkel, akiket elválasztottak a fiainktól és lányainktól?

A tábor másik lakója szerint aggasztó, ami jelenleg történik, mivel szerinte amint elkezdik felszámolni a dzsungelt, hatalmas a kockázata annak, hogy gyerekek fognak eltűnni, miután emberkereskedők kezébe kerültek.

PARIS, FRANCE - OCTOBER 24 : Refugees with their luggage  wait to leave Calais 'Jungle' camp as its dismantlement begins in Calais, France, 24 October 2016. As part of a three-day operation planned to clear the camp, more than 7,000 refugees will be moved to evacuation centers across France. NnoMan Cadoret / Anadolu Agency
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary / NnoMan Cadoret

Habib, egy diplomás afganisztáni üzletember szerint megsértették az emberi jogait a táborban.

Tanult ember vagyok, miért kell itt lennem? A családom Nagy-Britanniában van, én pedig tehetetlen vagyok. A szeretteim most néhány száz kilométerre vannak tőlem, de most úgy tűnik, engem elvisznek több száz kilométerre innen. A másik irányba.

A 35 éves szudáni gyógyszerész, Yusef szerint miután végigállták a sort, egy térképet kapnak, amin kiválaszthatják a két bejelölt helyből, hova szeretnének menni.

Fogalmam sincs, hová megyek majd. Majd becsukom a szemem és rábökök a térképre. Integrálódni szeretnék új életet kezdeni. Az emberek félreértenek minket. Nem gazdasági problémáink vannak, hanem erőszak és diktatúra elől menekülünk.

A tábor egyik fiatal lakója, a 16 éves Aaron abban reménykedett eddig, hogy miután átkel a Csalagúton, megtalálja édesanyját, akivel együtt menekültek el hónapokkal ezelőtt, de elszakították őket egymástól. Így a fiú egyedül ment Líbiába, majd Olaszországba, most pedig úgy érzi, egyre messzebb kerül attól, hogy újra láthassa édesanyját.

Éjszaka szörnyű rémálmaim vannak. Nem szeretnék semmi mást, csak megtalálni anyukámat.

vissza a címlapra

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.