Nagyvilág

Észak-Korea számára a túlélés kulcsa az atomfegyver

Az észak-koreai nukleáris leszerelés elérését célzó amerikai politika valószínűleg veszett ügy, legjobb esetben egyfajta határt lehetne szabni az ázsiai ország nukleáris képességének - közölte kedden James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés (NI) igazgatója.

A New York-i The Council of Foreign Relations nevű agytrösztben tartott elődadásán Clappert arról kérdezték, véleménye szerint Phenjan hajlandó volna-e lemondani az atomfegyverekről.  Az NI igazgatója erre válaszolva azt mondta, nem, mert ez a túlélésük kulcsa.

Mint fogalmazott, amikor 2014-ben az észak-koreai fővárosba utazott két amerikai fogoly szabadulása érdekében, megtudta, hogy Phenjan szemszögéből hogyan is néz ki a világ.

Ostrom alatt állnak, és nagyon paranoiásak, szóval a gondolat, hogy letegyenek atomképességükről, bármi is legyen az, fel sem merül náluk

– mondta.

 Phenjan az atomképesség határait sem fogja megszabni csak azért, mert kérjük. Komoly ösztönzőerőre lesz ehhez szükség

– tette hozzá.

Az amerikai külügyminisztérium szinte azonnal reagált Clapper veszett ügyről szóló kijelentésére. John Kirby külügyi szóvivő közölte, az Egyesült Államoknak a Koreai-félszigettel kapcsolatos politikája az, hogy a térségben ellenőrizhető nukleáris leszerelést érjen el. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik