Élet-Stílus a világ egy fura hely

Napi egy doboz cigarettát szív el az észak-koreai főváros állatkertjének csimpánza

Sovány vigasz, de legalább nem tüdőzi le!

Nyár közepén nyitott újra az észak-koreai főváros, Phenjan állatkertje, melynek egy csapásra a Dallae nevű csimpánz lett a legnagyobb sztárja.

Az ember legközelebbi rokona azonban egyáltalán nem a látogatók kíváncsisága, vagy hozzánk való hasonlósága, hanem furcsa szokása miatt vált híressé, hiszen

az állat napi egy doboz cigarettát szív el.

A tizenkilenc éves Dallae-t természetesen gondozója tanította meg a trükkre, így az állat ma már maga is képes meggyújtani a cigarettáját, vagy öngyújtó hiányában akár egy végigszívott  szállal is képes ezt megoldani.

A látványosság az ország határain belül élőknek nyilvánvalóan mulatságosnak tűnik, a világsajtó, illetve az állatvédők azonban teljesen érthető módon felháborodtak a nyilvánvalóan nem túl egészséges szokást látva.

Nem az első eset

Az elmúlt évtizedekben persze a világ más pontjain is előfordultak, illetve továbbra is előfordulnak hasonló esetek: a kínai Xinjiang állatkertjében élő húszéves Jia Ku-t 2012-ben mentették meg egy cirkuszból, de a cigarettafüggőséget azóta sem vetkőzte le.

2010-ben pedig egy dél-afrikai állatkert csimpánza hunyt el, akit a turisták a tiltás ellenére éveken át tömtek cigarettával.

Dallae mellett egyébként egy másk csimpánz is él a kertben, de egy csúcstechnológiával felszerelt természettudományi múzeum, majmok, pingvinek, zsiráfok, elefántok, valamint a szokásos állatkerti állatok egész sora várják a látogatók ezreit, de az emberek ha épp nem a cigarettázó csimpánzot figyelik, az egzotikus állatok helyett inkább a kutyapavilonban álldogálnak, ahol

tucatnyi kutyafajtát nézhetnek meg testközelből, így németjuhászokat és si-cukat.

Az észak-koreai főváros állatkertjét egyébként még az első vezető, Kim Ir Szen alapította 1959-ben, mindössze ötven borzzal.

Fotó: Matthew Poulson

Ajánlott videó

Olvasói sztorik