Nagyvilág

Háborús bűnökkel vádolja Oroszország a nemzetközi koalíciót

Igor Konasenkov, az orosz hadsereg szóvivője közleményében azt írta: a koalíció légicsapásaiban több tucat civil halt meg Kirkuk közelében, köztük nők és gyerekek. Helyiek Dakúk településen arról számoltak be, hogy 15 nő halt meg egy síita mecsetet ért támadásban.

Több alkalommal is megfigyelhettük, hogy az ilyen gyilkos csapások, amelyek a háborús bűnök minden jegyét magukon viselik, immár napi rutinná váltak a nemzetközi koalíció légiereje számára

– olvasható a Konasenkov által közzétett közleményben, amely szerint az orosz hadsereg információi alapján az érintett településen az Iszlám Állam nincs is jelen.

Konasenkov úgy véli, hogy túl gyakran ér koalíciós légicsapás lakodalmakat, temetéseket, kórházakat, rendőrőrsöket, segélykonvojokat. Orosz jelentések szerint a nemzetközi koalíció az elmúlt 24 órában 22 bevetésen 19 alkalommal mért légicsapást iraki területen.

Európai vezetők és az ENSZ emberi jogi főbiztosa a napokban éppen Oroszországot vádolták meg azzal, hogy a szíriai Aleppó bombázásával háborús bűnöket követ el.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik