Nagyvilág

Vallási fanatizmusról beszélt a román elnök az azonos neműek házasságának tiltása kapcsán

Az ortodox egyház és egy alkotmánymódosítást követelő szervezet magyarázatot vár tőle.

„Hibás a vallási fanatizmus és az ultimátumszerű felszólítások útját járni” – mondta Klaus Iohannis román államfő az után, hogy a román ortodox egyház és a Koalíció a családért nevű szervezet az azonos neműek házasságának alkotmányos tiltását követelte, Viorel Iuga baptista lelkész pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy az elnök álljon „a kereszténység, a család és a normalitás” oldalára, különben leváltják. Iohannis azt is mondta szász evangélikus származására utalva, hogy nemzeti és vallási kisebbségiként a tolerancia híve.

A Koalíció a családért és az ortodox egyház patriarchátusa magyarázatot kért Iohannistól, hogyan értette a nyilatkozatát. Arra hívták fel az elnök figyelmét, hogy sokan úgy érthetik, hogy nem a lelkész fenyegetését, hanem az ő kezdeményezésüket minősítette ultimátumnak és vallási fanatizmusnak.

A húszmilliós Romániában mintegy hárommillióan írták alá azt a kezdeményezést, amiben azt követelik, hogy a családot, ahogy a magyar alaptörvényben, úgy a román alkotmányban is egy férfi és egy nő házasságaként határozzák meg. A kérdésről népszavazást is terveznek tartani. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik