Nagyvilág

Haláluk után kapnak kegyelmet azok, akiket homoszexualitásuk miatt ítéltek el Nagy-Britanniában

Észak-Írországban egészen 1982-ig büntették a férfiak közti szexuális kapcsolatot.

Nagy-Britannia posztumusz kegyelemben részesít több ezer meleg és biszexuális férfit, akiket még évtizedekkel ezelőtt ítéltek el szexuális beállítottságuk miatt – ezt csütörtökön jelentette be a brit kormány.

Angliában és Walesben 1967-ig, Skóciában 1980-ig, Észak-Írországban pedig egészen 1982-ig büntetendő volt a férfiak közti szexuális kapcsolat. II. Erzsébet királynő három évvel ezelőtt adott hivatalosan kegyelmet a modern számítástechnika megalapozásában részt vevő matematikusnak, Alan Turingnak, akit 1952-ben ítéltek el homoszexualitása miatt. Hormonkezelésnek vetették alá, állását elveszítette, 1954-ben öngyilkosságot követett el.

A brit kormány 2009-ben bocsánatot kért a melegek múltbeli diszkriminációja és a Turinggal való bánásmód miatt. A köznyelvben Turing-törvénynek hívják a jelenlegi tervezetet, amellyel automatikusan kegyelemben részesítenek mindenkit, akit egykor homoszexualitás miatt ítéltek el. Az igazságügyi minisztérium közölte, hogy az érintett elhunyt személyek nevét nem fogják nyilvánosságra hozni.

2012 óta egyébként már életben van az a törvény, amely alapján azok, akiket homoszexuális kapcsolat miatt ítéltek el a múltban, kérhetik nevük tisztázását és az ellenük született ítélet törlését a nyilvántartásokból. A tervek szerint ezt az új törvény hatályba lépése után automatikusan megkapnák. (The New York Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik