Nagyvilág

Schulz Orbánról: Belülről is fenyegetik az Európai Uniót

martin-schulz(210x140).jpg (Array)
martin-schulz(210x140).jpg (Array)

Az Európai Unió veszélyben van, és leginkább azért van veszélyben, mert a britek úgy döntöttek, hogy kilépnek. És nemcsak egy átlagos országról van szó, hanem az Unió második legnagyobb gazdaságáról. Ezt pedig megérzi az Unió, mondta Martin Schulz Brüsszelben.

Az Európai Parlament elnöke egy újságíróknak szervezett szemináriumon beszélt Brüsszelben, ahol az Európai Parlament javaslatait vitatták meg az Európai Unió intézményrendszerének átalakításáról.

Schulz szerint nem csak a brit kilépés fenyegeti az EU létét. Belülről is jönnek kritikus hangok, és nemcsak a felháborodott populistáktól, hanem a tagországok kormányaitól is. Például olyanoktól, akik ellenforradalmat vívnak az EU ellen és az illiberális társadalmakért. Azt mondta,

ő nem tudja, mit jelent pontosan az illiberális, de az biztos, hogy a liberális ellentétét, ami minden ellentéte, amiben az EU hisz.

Ezzel nyilvánvalóan Orbán Viktorra és Magyarországra utalt.

Schulz azt mondja, szerencsés élete volt, mert ő békében született, és nagyon reméli, hogy békében is fog meghalni. Szerinte ez az Európai Unió feladata: garantálni, hogy háború nélkül élhessünk le egy életet.

Hallgassák meg azokat az országokat, akik szerint újra kellene tervezni az EU politikáját. Akik szerint az ő nemzetük az első, és akik folyamatosan hibást keresnek, de mindig másban. Először a muszlimokban, majd az Európai Unióban. Ez a 20-as, 30-as évek politikája, ami a második világháborúhoz vezetett.

Szerinte ha Európa szétesik, az új, fiatal  generáció hazái, a tagországok nem önálló hatalmak lesznek, csak más hatalmak kezében eszközök.

Amikor a német kormány azt kérte a szüleimtől, hogy fizessenek több adót, dolgozzanak többet, menjenek később nyugdíjba és kapjanak kevesebbet az államtól, megtették. Áldozatot hoztak, mert tudták, hogy a gyerekeikért teszik. És most, hogy az én generációm van hatalmon, nekünk kellene megtennünk ugyanezt.

Szerinte a szuverén országok megsértik az EU szabályait, és nagyon nehéz őket felelősségre vonni. Főleg azért, mert akik megsértik a szabályokat, azt mondják, hogy ők bizony nem sértik meg őket, hiszen ezek nemzeti hatáskörök, és pont az EU szól bele a tagországok szuverenitásába.

Magyarország, a ti országotok szuverén ország, és elég sok mindent meg lehetne vele nyilvánosan vitatni. Én meghívtam Orbánt a parlamentbe, és találkoztam vele Pozsonyban, mert szerintem a megoldás első lépése a párbeszéd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik