Közélet

Nem akarják Orbánt igazolni, nem mennek el a fogadásra

Úgy tudni, Victoria Nuland és Thomas Melia is lemondta részvételét az amerikai magyar követség 1956-os rendezvényén.

A Politico szerzőjeként is tevékenykedő Lili Bayer a Twitteren írta meg, hogy értesülései szerint nem fog elmenni az amerikai magyar nagykövetség 1956-os fogadására Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár, valamint Thomas Melia, az amerikai külügy segélyezési szervezetének Európa-felelőse.

Az újságíró-elemző úgy tudja, azért maradnak távol az eseménytől, mert attól tartanak, hogy jelenlétüket Orbán Viktor úgy magyarázná, hogy kiállnak a magyar kormány mellett.

Nuland korábban is élesen bírálta a magyar miniszterelnököt, két évvel ezelőtt például rá utalva mondta, hogy vannak vezetők a közép-európai régióban, akik kihasználják az EU- és NATO-tagság előnyeit, de elfelejtik, hogy ezek az intézmények milyen értékeken nyugszanak.

Megkérdezném ezeket a vezetőket, hogy hogyan alszanak éjjel a NATO ötödik cikkelyével takarózva, amikor nappal ’illiberális demokrácia’ felé tolják az államukat, felszítják a nacionalizmust, akadályozzák a szabad sajtó működését és démonizálják a civil társadalmat? – kérdezte akkor.

Melia pedig már öt évvel ezelőtt jelezte aggodalmát az amerikai kongresszus külügyi bizottságának meghallgatásán a magyar alkotmányozással, a média helyzetével és az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban, erre született Deutsch Tamás emlékezetes reagálása, miszerint

ki a fasz az a Thomas Melia?

(A találatért köszönet a Népszabadság felfüggesztett szerkesztőségének)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik