Nagyvilág

Arra kéri testvére a párizsi merénylőt, hogy beszéljen

Mindent megtesz azért, hogy szóra bírja a testvérét Mohamed Abdeslam. Ő maga ártatlan, de a fivére 130 ember halálában van benne. A fogoly testvér hónapok óta nem hajlandó megszólalni.

Még a múlt héten jelentette be a Salah Abdeslamot, a párizsi merényletekkel vádolt egyetlen túlélő terroristát védő ügyvédpáros, hogy nem védik tovább a férfit, mert az meg se mukkan és nem működik egyet a nyomozókkal. Szabadlábon lévő, az egész terrortámadásban nem érintett testvére, Mohamed most közölte a francia RTL Radióban, hogy megkérte fivérét, szólaljon meg végre.

Mohamed Abdeslam (a fenti borítóképen ő látható) is tudni szeretné, mi történt a 130 halottal járó támadások előtt és után. Jelenleg annyit tudni, hogy az Iszlám Állam magára vállalta a Bataclan koncertterem, valamint egy stadion, bárok és éttermek elleni koordinált támadássorozatot. Salah Abdeslamot Brüsszelben vették őrizetve még márciusban, és mióta átszállították Franciaországba, nem hajlandó vallomást tenni.

A foglyot három havonta meglátogató testvére szerint Salah Abdeslam nagyon magába fordult a fogságban töltött idő alatt, és szerinte még jobban radikalizálódott.

A belgiumi látogatásaim idején tényleg egy olyan Salah Abdeslamot láttam, aki kész volt beszélgetni. Pár hónappal később úgy érzem, mintha egy másik személyre tekintenék. Megerősíthetem, hogy Salah még jobban visszavonult, még zárkózottabb most.

Mohamed Abdeslam tisztában van vele, fivére hallgatása mennyi nehézséget okoz az áldozatok családtagjainak, és azt mondta, mindenkinek kiábrándító lesz, ha a perén sem tesz majd vallomást. A fogoly egykori ügyvédei azt mondták, hogy a fogvatartás körülményei miatt nem mukkan meg volt védencük, többek között a 24 órás kamerás megfigyelés zavarja. (BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik