Nagyvilág

Exhumálják Lech Kaczynski holttestét

A lengyel kormánypárt nem akarja elhinni, hogy pilótahiba miatt zuhant le 2010-ben a kormányzati delegációt szállító gép Szmolenszknél.

Exhumálják a néhai lengyel elnök, Lech Kaczynski holttestét, aki 2010-ben az oroszországi Szmolenszknél lelte halálát, amikor lezuhant a lengyel kormánydelegáció különgépe.

A tavaly kormányra került Jog és Igazságosság Párt, amelynek vezetője Jaroslaw Kaczynski, a volt elnök ikertestvére, idén rendelte el a katasztrófa körülményeinek újbóli vizsgálatát. A gépen Lech Kaczynskin kívül 95-en utaztak, köztük a lengyel hadsereg vezetői, a központi bank vezére és több képviselő.

A lengyel ügyészek szükségesnek látták, hogy felnyissák az áldozatok koporsóit, és halottszemlét végezzenek az okok feltárása érdekében. Jaroslaw Kaczynski azt mondta, egyetért ezzel, és testvére holttestének vizsgálatával kapcsolatban már egyeztetett.

Az előző lengyel kormány alatt már vizsgálták az ügyet, akkor arra jutottak, hogy pilótahiba okozta a katasztrófát. Ezt a jelenlegi ultrakonzervatív kormánypárt nem fogadja el. Júniusban a lengyel védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy a gép már a levegőben szétesett.

A lengyel kormánydelegáció egyébként egy szovjet Tu-154-es utasszállítóval tartott Szmolenszkbe, ahol a pilóta egy ritkán használt repülőtéren, sűrű ködben próbálta letenni a gépet. A politikusok megemlékezésen vettek volna részt – a közeli Katynban húszezer lengyel tisztet mészároltak le 1940-ben a szovjetek. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik