Nagyvilág

Kitessékeli az amerikai katonákat a Fülöp-szigetek elnöke

Azt mondta, bármikor fordulhat Kínához.

A Fülöp-szigetek elnöke bejelentette, hogy véget vet országa katonai együttműködésének az Amerikai Egyesült Államokkal. Rodrigo Duterte elrendelte több hadgyakorlat megszakítását, egy folyamatban lévő közös partraszállási gyakorlattal kapcsolatban pedig kijelentette: amíg ő az államfő, ez az utolsó.

Amíg én itt vagyok, ne töröljék belénk a lábukat, mert megbánják. Nem tárgyalok velük, bármikor fordulhatok Kínához

– mondta Duterte.

Delfin Lorenzana védelmi miniszter bejelentette, hogy meg fogják kérni azt a 107 amerikai katonát, akik az iszlamista fegyveresek tevékenységének megfigyelésében vesznek részt, hogy hagyják el az országot. De erre csak azután kerítenek sort, hogy a Fülöp-szigetek hadereje saját megfigyelő képességgel rendelkezik. Ennek érdekében a kongresszushoz fordul, hogy biztosítsanak 50-100 millió dollárt a kieső amerikai katonai segítség pótlására.

A miniszter a szemére hányta az Egyesült Államoknak, hogy szerinte csak levetett eszközöket adtak nekik, és nem biztosítottak a térség helyzetéhez mérten elegendő védelmi képességet a Fülöp-szigetek számára.

Az eltávolodás hátterében azonban legfőképpen az állhat, hogy Duterte rendkívül aggályos leszámolásba kezdett a kábítószer-bűnözés ellen, ami alig három hónap alatt több mint 3600 ember halálával járt. Az önkényes gyilkosságokhoz az is elég, ha valakivel szemben csak felmerül a kábítószer-kereskedelem gyanúja, ez az, amit legfőképpen kritizál az Egyesült Államok. Duterte a bírálatra adott válaszként a pokolba küldte Barack Obamát.

Az Egyesült Államok hadseregének szóvivője azt mondta: ha ez a hadgyakorlat az utolsó, hát legyen.

Nem akarok ebbe belemenni, mi arra készülünk, hogy folytassuk a közös munkát

– értékelte Roger Hollenbek, aki szerint eddig remek együttműködés volt a két ország között. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik