Élő Nagyvilág

Keményen egymásnak esett Clinton és Trump a második vitán

Az első vitánál még azt írtuk a bevezetőben, hogy „Clinton és Trump azután találkozik, hogy a republikánus elnökjelölt behozta nagy lemaradását, és a közvélemény-kutatások szerint fej-fej mellett állnak.” Hatalmasat változott a világ az azóta eltelt két hét alatt. Az első vitára felkészületlenül érkezett Trump kínos vereséget szenvedett Hillary Clintontól, a közvélemény-kutatások szerint népszerűsége zuhanni kezdett, ami csak fokozódott, miután egy hete kiderült, majdnem húsz éven át nem fizethetett adót.

Már ez elég lett volna ahhoz, hogy kemény küzdelem várjon rá ma este a St Louis városában, a Washington egyetemen tartandó második elnökjelölti vitán. Aztán alig két nappal a vita előtt nyilvánosságra került egy 2005-ös felvétel Trumpról, amin vulgáris stílusban azzal büszkélkedett, hogyan fogdosott és tapizott nőket akaratuk ellenére. A videó bombaként robbant. A republikánus politikusok egymás után kezdték el visszavonni támogatásukat Trumptól, és sokan egyenesen távozását kezdték el követelni „védhetetlen”, és „vállalhatatlan” kijelentései miatt.

Politikai elemzők között teljes az egyetértés: Trump elnökválasztási reményeinek életben tartása a tétje a mai vitának, amin a republikánus elnökjelöltnek különösen jó teljesítményt kell nyújtania ahhoz, hogy legyen bármi esélye Clinton legyőzésére. Ehhez egyrészről nyugodtnak, visszafogottnak és fegyelmezettnek kéne maradni, ami nem az ő erőssége, és el kéne érnie, hogy ne róla és az ő botrányairól, hanem Clintonról és az ő botrányairól szóljon a vita. Persze ezzel a demokrata elnökjelölt is tisztában van, és mindent meg fog tenni, hogy kihozza a sodrából Trumpot – ahogy tette azt az első vitán.

A várakozások szerint azonban Trump minden lesz, csak nem visszafogott, és jó esély van arra, hogy Bill Clinton hűtlenségével és félrelépéseivel fogja támadni a demokrata elnökjelöltet. Aki viszont a beszámolók szerint jól felkészült ezekre, és biztosan meg van a jól kidolgozott válaszai a támadásokra. Heves vita lesz.

Ha Tarlós István egyszer csak összetrumpozná magát

Azon gondolkodtunk Dávid kollégával a csontüres Váci úton autózva a közvetítési bázis felé, hogy vajon a mai magyar politikában ki képes olyan szexista fokozatok elérésére, mint Trump. A bőség zavarában hirtelen Tarlós István neve ugrott be, bár meg kell védeni a főpolgármestert is, aki sohasem beszélt annyira lealacsonyító módon, szextárgyként a szebbik nemről, mint a republikánus elnökjelölt. De ha már szóba került Tarlós, nekiestünk a fotósoppnak, ez lett a vége a két Óriás egyesítésének.

Alkotás: 24.hu
Alkotás: 24.hu

A ma esti vita menete

Az első elnökjelölti vitához képest a mai teljesen más rendszerben zajlik majd. Míg az első vita során a moderátor Lester Holt tette fel a kérdéseket, most 40, előzetesen kiválasztott civil kérdezhet a jelöltektől. A mai estén két moderátor is lesz, a CNN-es Anderson Cooper és az ABS-s Martha Raddatz személyében.

A jelölteknek 2-2 perce lesz reagálni a kérdésekre. A válaszadást korábbi pénzfeldobás értelmében Hillary Clinton kezdheti.

Ezen az egyetemen tépik majd egymást

Szokás szerint egy egyetemen tartják a mostani vitát, méghozzá a St. Louis-i Washington Egyetemen. A honlap alapján azt tudni róluk, hogy 1853-ban alapították és 1995 óta ugyanaz a rektor (itt: kancellár) vezeti. A mostani vita előtt érdemes a mottójukat is felidézni: Per Veritatem Vis – Erő az igazságon keresztül. Ez nem egy műszaki egyetem, bár van egy ilyen karja is. Bölcsészeti, művészeti, jogi, üzleti karok vannak az idén a második legjobb kollégiumokkal rendelkező egyetemen. Arra is büszkék, hogy 24 Nobel-díjasnak van és volt köze az intézményhez. És itt a nyitóoldal szerint még a nők is megvalósíthatják álmaikat tanulás által, szóval Donald Trump foghatja a fejét, hogy itt nem csak “húsok” vannak…

Forrás: Wustl.edu
Forrás: Wustl.edu

A Donald leszállt!

Helyi idő szerint 7.36-kor Donald Trump megérkezett a Washington egyetemre. A múltkori vitához képest jóval visszafogottabban, semmin integetés, parolázás. Néhány lépéssel utána az a Rudy Giuliani, volt New York-i polgármester, aki a pénteken nyilvánosságra hozott videón elhangzottakat szexuális erőszaknak minősítette.

Trump már 20 éve tudta, a nőkön bukhatja el a választást

A nőkre tett kijelentései miatt vesztheti el a választás Donald Trump, és a republikánus elnökjelölt már 1993-ban tudta ezt. A The Hill cikke szerint az üzletembert egy új-zélandi televízió kérdezte szoknyapecér hírnevéről. Trump elismerte, hogy igencsak szereti a nőket, és kijelentette: emiatt még “szerencse, hogy nem kell választásokon indulnia”. Mert akkor komoly hátrányt okozna neki az, ahogy a nőkkel bánt.

Megjósolta jövőjét.

Olvasói sztorik