Nagyvilág
Migrants receive instructions from a Norwegian police officer at Storskog boarder crossing station near Kirkenes,  after crossing the boarder between Norway and Russia on November 16, 2015. An increasingly popular route for migrants across Russia and into Norway has Oslo angered and worried as winter approaches, while commentators suspect Moscow is deliberately creating problems for its neighbour. Initially, the news that migrants were making a long detour through the Arctic had a whimsical quality to it: migrants have to make the last section of their journey by bicycle because Russian authorities don't let pedestrians cross the border and Norway considers it human trafficking to transport migrants in a vehicle.   AFP PHOTO / NTB SCANPIX  / CORNELIUS POPPE   +++ NORWAY OUT +++ / AFP PHOTO / NTB SCANPIX / CORNELIUS POPPE

Röhejnek tartják a norvégok a saját gyodájukat

24.hu
24.hu

2016. 10. 07. 19:07

A helyiek nem túl lelkesek az iránt a határkerítés iránt, amit a norvég kormány épít ki az orosz határon. Más vélemények szerint azonban ez szükséges rossz a migránsok ellen.
Korábban a témában:

Ragadós a magyar példa a migránsokat távoltartó kerítésre: most épp a norvégok építenek egy ilyet fenn északon, a rövid orosz határszakaszon. A norvégok megosztottak a kérdésben, Syvonne Tucker, egy kirkenesi taxis azt mondja, nem kell a határzár, inkább bővíteni kéne a kapcsolatokat Oroszországgal. Konkrétabban is megfogalmazva:

Ez olyan, mintha valaki a hátsó kertedben felállítana egy kétméteres kerítést, és te csodálkoznál, miért tesz ilyet a szomszédod.

A norvég kormány álláspontját idézve azt írja a BBC, hogy szerintük jobban kell védeni a schengeni határt (ez is az), ezért húzzák fel a 200 méter hosszú és négy méter magas kerítést. Tavaly egyébként 5500 menekült jött át a határon, kihasználva egy jogszabályi hézagot. A közeli kirkenesiek kinevetik a kerítést, bár tény, hogy az új szakaszon túl is van egy véznább határzár.

Az oroszokat nem zavarja

A BBC tudósítója beszélt orosz nénikkel is, akik nap mint nap átjárnak portékájukat eladni Norvégiába. Egyikük azt mondta, ha a norvég kormány kerítést akar, ám legyen. Szerinte nemcsak szír vagy afrikai menekültek jönnek erre, hanem emberek Dél-Oroszországból is (valószínűleg a kaukázusi terroristákra utalt).

Ehhez tudni kell azt is, hogy a Vasfüggöny lehullása óta mindkét oldalon segítették a határ átjárását polgáraiknak, például könnyített vízumot adva a környékbeli lakosoknak. A norvégok olcsó üzemanyagért és alkoholért járnak át a szomszédba, az oroszok pedig jó minőségű áruért, pl. pelenkáért vagy kávéért.

Az egész egy vicc

A Norvég Menedékkérők Egyesülete szerint csak szimbolikus gesztus a kerítés, de nem túl pozitív a szimbolikája. A norvég kormány egyébként a magyar úton jár más téren is, a friss migrációs jogszabályaik szerint például csak olyan ember kaphat menedékjogot, aki közvetlenül egy konliktusos övezetből érkezett.

Ove Vanebo helyettes igazságügyi miniszter szerint parttalan vita az egész kerítésügy. Az oroszokkal jó a viszony, velük folyamatosan konzultálva építik a kerítést, és emlékeztetett mindenkit, hogy az orosz oldalon évek óta áll egy 200 kilométeres gyoda. Azonban hiába a sűrű egyeztetések, a kerítést így is sikerült elbaltázni: egy szakaszon túl közel halad a határvonalhoz, ezért újra kell telepíteni pár méterrel arrébb. Így is kész lesz hetek múlva. A kirkenesi taxis csak így nyugtázta mindezt:

Most csak még több pénzbe fog kerülni, mint előtte. Az egész kerítés egy vicc.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.