Nagyvilág
Budapest, 2016. február 25.
Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter  sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2016. február 25-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Kiakadt a szlovák politikus, mert nem lett ENSZ-főtitkár

24.hu
24.hu

2016. 10. 07. 21:52

Megosztottak voltak a visegrádi négyek az új ENSZ-főtitkár személyében, Magyarország se a szlovák jelöltet támogatta, ezért a régió kudarca, hogy portugál lett az új világszervezeti vezető - pampogott Miroslav Lajčák.
Korábban a témában:

Az Európai Unió képviselői túlléptek hatáskörükön, a kelet-európai államok pedig nem cselekedtek ígéreteikhez híven az új ENSZ-főtitkár megválasztásánál – nyilatkozott csalódottan Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter, aki sikertelenül indult a világszervezet vezetői tisztségéért.

Lajcákot nem támogatta a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) mindegyike és “piros lapot”, vagyis elutasító szavazatot kapott az ENSZ Biztonsági Tanács két állandó, vétójoggal rendelkező tagjától, az Egyesült Államoktól és Nagy-Britanniától is – közölte a Pravda.sk hírportál.

Egy sor magas rangú EU-tisztségviselő túllépett hatáskörén, amikor kendőzetlenül támogatták azt a jelöltet, aki eljutott a végszavazásra, annak ellenére, hogy az uniós tagállamokból öt jelölt is versenyben volt egyidőben

– utalt Lajčák a bolgár Krisztalina Georgievára, az Európai Bizottság jelenlegi költségvetésért és humánerőforrásokért felelős alelnökére. A szlovák miniszter bírálta a visegrádi négyek megosztottságát is a kérdésben.

Nem voltunk elég egységesek és szolidárisak. Nagyban az egyéni érdekek szorították vissza a közös, regionális érdeket, annak ellenére, hogy ígéretet tettünk az elején, hogy a legesélyesebb jelölteket fogjuk támogatni, ami aztán nem történt meg.

A CTK cseh hírügynökség azt írja, hogy Magyaroroszág Georgievát támogatta Lajčák helyett. Lajčák a szavazáskor második lett a volt portugál miniszterelnök, António Guterres mögött. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

UNSPECIFIED  :  1st steps of human on Moon : american astronaut Edwin "Buzz" Aldrin walking on the moon on july 20, 1969 during Apollo 11 mission (we see Neil Armstrong in the visor of the helmet)  (Photo by Apic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.