Nagyvilág

Kiakadt a szlovák politikus, mert nem lett ENSZ-főtitkár

Megosztottak voltak a visegrádi négyek az új ENSZ-főtitkár személyében, Magyarország se a szlovák jelöltet támogatta, ezért a régió kudarca, hogy portugál lett az új világszervezeti vezető - pampogott Miroslav Lajčák.

Az Európai Unió képviselői túlléptek hatáskörükön, a kelet-európai államok pedig nem cselekedtek ígéreteikhez híven az új ENSZ-főtitkár megválasztásánál – nyilatkozott csalódottan Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter, aki sikertelenül indult a világszervezet vezetői tisztségéért.

Lajcákot nem támogatta a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) mindegyike és “piros lapot”, vagyis elutasító szavazatot kapott az ENSZ Biztonsági Tanács két állandó, vétójoggal rendelkező tagjától, az Egyesült Államoktól és Nagy-Britanniától is – közölte a Pravda.sk hírportál.

Egy sor magas rangú EU-tisztségviselő túllépett hatáskörén, amikor kendőzetlenül támogatták azt a jelöltet, aki eljutott a végszavazásra, annak ellenére, hogy az uniós tagállamokból öt jelölt is versenyben volt egyidőben

– utalt Lajčák a bolgár Krisztalina Georgievára, az Európai Bizottság jelenlegi költségvetésért és humánerőforrásokért felelős alelnökére. A szlovák miniszter bírálta a visegrádi négyek megosztottságát is a kérdésben.

Nem voltunk elég egységesek és szolidárisak. Nagyban az egyéni érdekek szorították vissza a közös, regionális érdeket, annak ellenére, hogy ígéretet tettünk az elején, hogy a legesélyesebb jelölteket fogjuk támogatni, ami aztán nem történt meg.

A CTK cseh hírügynökség azt írja, hogy Magyaroroszág Georgievát támogatta Lajčák helyett. Lajčák a szavazáskor második lett a volt portugál miniszterelnök, António Guterres mögött. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik