Nagyvilág
Budapest, 2016. május 2.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón beszél a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. május 2-án, miután tárgyalt Riad Malki palesztin külügyminiszterrel a minisztériumban.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szijjártó az Európa Tanácsnak küldött levélben toporzékolt

24.hu
24.hu

2016. 10. 01. 10:17

Láthatólag teljesen ki van bukva azon a magyar külügyminiszter, hogy az ET emberi jogi főbiztosa a New York Timesban rontott kis hazánkra.
Korábban a témában:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben fordult Thorbjörn Jaglandhoz, az Európa Tanács főtitkárához, amiért a szervezet emberi jogi biztosa a magyar menekültpolitikát bírálta.

Nils Muiznieks, az ET emberi jogi biztosa a New York Timesban a magyarországi menekültpolitikát bíráló cikket közölt. Ebben a pozsonyi EU-csúccsal kapcsolatban azt írta, nem okozott meglepetést, hogy Magyarország az EU javaslatait leginkább elutasító országok egyike volt, a magyar kormány ugyanis már korábban is hozott olyan intézkedéseket, amik ellentétesek az emberi jogok tiszteletben tartásának és a jogállamnak az elveivel.

Hozzátette, az emberi jogok szempontjának háttérbe szorítását a magyar kormány menekültpolitikája mutatja leginkább.

Szijjártó erre csütörtökön azt közölte, hogy az ET emberi jogi biztosának “tudatlansága és Magyarország iránti gyűlölete elképesztő”. A külügyminiszter úgy látja, az ET emberi jogi biztosa azt az országot “támadja elképesztő hazugságaival”, ami minden nemzetközi előírást betart. Egyértelmű, hogy “Nils Muiznieks és elvbarátai a nemzetközi jogszabályok felrúgására, országhatárok megsértésére buzdítanak, ami káoszhoz és anarchiához vezet”. Hozzátette, a magyarok vasárnap “csattanós választ adhatnak Nils Muiznieks hazugságaira”.

Szijjártó a történtek miatt levélben fordult az ET főtitkárához. A levélben – amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium juttatott el az MTI-hez – azt írja, az emberi jogokért felelős biztos élesen kritizálta Magyarország kormányát a migrációs politikában elfoglalt határozott álláspontja miatt.

Véleményünk jól ismert, és minden tekintetben visszautasítjuk a hasonló, alaptalan kritikákat.

A biztos egy olyan országot ítélt el, ami teljes mértékben és szigorúan tiszteletben tartja a menekültügyi és bevándorlási szabályokat. A kormány célja Magyarország határainak és az EU tagállamainak védelme a nemzetközi alapszabályok megtartása mellett, hogy elkerüljünk egy kontrollálhatatlan helyzetet – magyarázta.

A külügyminiszter szerint különösen sajnálatos, hogy a biztos párhuzamot vont a jelenlegi migrációs hullám, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc menekültjei között. Az utóbbi esetben az emberek az erőszak elől menekültek, békésen várva a döntést sorsukról a környező országokban, azok jogrendjét teljes mértékben betartva – írta, kifelejtve az Amerikába vagy Ausztráliába emigrált magyarokat.

Szijjártó szerint ez a vélemény biztosan csak az ET közösségének egyetlen szereplőjéé. A magyar kormány elkötelezett marad azon politika mellett, ami együttműködésen, párbeszéden alapul szakmai irányelvek mentén a kormányközi dialógus részeként. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.