Nagyvilág
sztálin (Array)

Sztálin már nem díszpolgár Trencsénen

24.hu
24.hu

2016. 09. 29. 19:27

Szegény Sztalin elvtárs pörög-forog a sírjában, hogy már az egykori csehszlovák gyarmaton se tisztelik a nevét. Azért akadt egy képviselő Trencsénen, aki nem zavarta volna meg az elhunytat.
Korábban a témában:

Több mint negyedszázaddal a rendszerváltás után megszüntette Joszif Visszarionovics Sztálin csaknem hetven éves díszpolgárságát a szlovákiai Trencsén – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

A szovjet diktátornak még 1947-ben ítélték oda a város díszpolgári címét, e titulust sem az 1953-ban bekövetkezett halála, sem történelmi szerepének még a szovjet érában történt újraértékelése, sem pedig az 1989-es rendszerváltozás után nem vonták meg tőle.

Arra, hogy csaknem hét évtized után meg kellene fosztani díszpolgárságától a bolsevik szovjet rendszer néhai vezetőjét, Richard Rybníček, Trencsén polgármestere tett indítványt. Azt közel egyórás vita után, egy képviselő tartózkodása mellett csütörtökön csaknem egyhangúlag hagyta jóvá a város képviselő-testülete.

Az indítványra egy képviselőnő nem szavazott igennel, ő azzal érvelt, hogy egy halottól semmit sem lehet megvonni.

A döntés jóváhagyása után Trencsénnek további hét díszpolgára maradt, például a leginkább a második világháború utáni dekrétumairól ismert egykori csehszlovák államfő, Edvard Beneš – írja az MTI.

Érdekesség, hogy Sztálin elvileg 2011-ig Budapest díszpolgára is volt, amikor Tarlós István vezetésével látványosan megvonta tőle e címet a közgyűlés. Vele együtt a legendás Haynau tábornok is bukta a címet ekkor.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.