Nagyvilág

Sztálin már nem díszpolgár Trencsénen

sztálin (Array)
sztálin (Array)
Szegény Sztalin elvtárs pörög-forog a sírjában, hogy már az egykori csehszlovák gyarmaton se tisztelik a nevét. Azért akadt egy képviselő Trencsénen, aki nem zavarta volna meg az elhunytat.

Több mint negyedszázaddal a rendszerváltás után megszüntette Joszif Visszarionovics Sztálin csaknem hetven éves díszpolgárságát a szlovákiai Trencsén – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

A szovjet diktátornak még 1947-ben ítélték oda a város díszpolgári címét, e titulust sem az 1953-ban bekövetkezett halála, sem történelmi szerepének még a szovjet érában történt újraértékelése, sem pedig az 1989-es rendszerváltozás után nem vonták meg tőle.

Arra, hogy csaknem hét évtized után meg kellene fosztani díszpolgárságától a bolsevik szovjet rendszer néhai vezetőjét, Richard Rybníček, Trencsén polgármestere tett indítványt. Azt közel egyórás vita után, egy képviselő tartózkodása mellett csütörtökön csaknem egyhangúlag hagyta jóvá a város képviselő-testülete.

Az indítványra egy képviselőnő nem szavazott igennel, ő azzal érvelt, hogy egy halottól semmit sem lehet megvonni.

A döntés jóváhagyása után Trencsénnek további hét díszpolgára maradt, például a leginkább a második világháború utáni dekrétumairól ismert egykori csehszlovák államfő, Edvard Beneš – írja az MTI.

Érdekesség, hogy Sztálin elvileg 2011-ig Budapest díszpolgára is volt, amikor Tarlós István vezetésével látványosan megvonta tőle e címet a közgyűlés. Vele együtt a legendás Haynau tábornok is bukta a címet ekkor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik