Nagyvilág

Nem indul a következő iráni választásokon Mahmúd Ahmadinezsád

Mohamed Murszi Mahmúd Ahmadinezsád (iráni és az egyiptomi elnök)
Mohamed Murszi Mahmúd Ahmadinezsád (iráni és az egyiptomi elnök)

Nem indul a jövő májusi elnökválasztáson Mahmúd Ahmadinezsád korábbi iráni elnök – jelentette az ISNA iráni hírügynökség a politikus Ali Hamenei legfelsőbb vallási és politikai vezetőhöz írt keddi levelére hivatkozva.

Nem jelöltetem magam, és maradok a forradalom kis katonája, valamint a nép szolgálója

– írta Ahmadinezsád.

Hamenei az elmúlt hetekben többször jelezte, hogy megosztó személyisége miatt ellenzi az 59 éves, keményvonalas politikus indulását, amely szerinte sem Ahmadinezsádnak, sem a nemzeti érdekeknek nem használna.

Az iráni államügyekben a legfelsőbb vezetőé az utolsó szó. Az elnökjelöltek indulását az alkotmány betartását és a választásokat felügyelő Őrök Tanácsa hagyja jóvá, amelynek tizenkét tagjából hatot Hamenei nevez ki.

Ahmadinezsád két cikluson át, 2005 és 2013 között volt Irán elnöke, éles bírálatának fő célpontjai Izrael és az Egyesült Államok voltak. A politikus vezetése alatt rohamléptekben fejlődtek Irán nukleáris kapacitásai, ami kemény nemzetközi szankciókat vont maga után. Ezek nagy részét csak idén januárban oldották fel, miután az iszlám köztársaság tavaly nyáron megegyezésre jutott a nagyhatalmakkal vitatott atomprogramját illetően. Hazájában sem volt túl népszerű, újraválasztása ellen hatalmas tömegek tüntettek országszerte. Az exelnök két volt alelnöke jelenleg korrupció miatt börtönben ül.

(mti)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik