Nagyvilág

Felülről szóltak rá a ficánkoló Ahmadinezsádra

Ali Hamenei ajatollah (ali hamenei, )
Ali Hamenei ajatollah (ali hamenei, )
Az egykori elnök nagyon sok politikusnak és közembernek ment az agyára, folyton beszólt mindenkinek és erőltette az atomprogramot. Már Ali Hamenei legfelső vezető se támogatja, hogy induljon az elnökválasztáson.

Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető eltanácsolta a jövő májusi elnökválasztástól Mahmúd Ahmadinezsád korábbi keményvonalas államfőt megosztó személyiségére hivatkozva – derült ki az exelnökhöz közeli forrásokból hétfőn.

Az információt Ahmadinezsád volt alelnöke, Mohammad Reza Mirtádzseddíni, illetve Golamreza Meszbahi Mogadam, a síita papság egyik befolyásos tagja szivárogtatta ki a Khabar Online iráni híroldalnak. Mogadam szerint Ahmadinezsád meghajol majd Hamenei akarata előtt. Hozzátette:

Ha nem így tesz, azzal sok támogatóját veszítheti el.

Az iráni vallási élet neves képviselőinek hétfői tanácskozásán Hamenei név említése nélkül azt mondta: azt javasolta egy esélyes jelöltnek, hogy ne induljon a választásokon, mert azzal “árthat az országnak”. Az iráni államügyekben a legfelsőbb vezetőé az utolsó szó. Az elnökjelöltek indulását az alkotmány betartását és a választásokat felügyelő Őrök Tanácsa hagyja jóvá, aminek tizenkét tagjából hatot Hamenei nevez ki.

Bár Ahmadinezsád nem jelentette be, hogy fontolgatja a részvételt az elnökválasztáson, egyre gyakrabban szólalt fel az elmúlt hónapokban, amivel megfigyelők szerint visszatérését készítheti elő. A keményvonalas politikus két cikluson át vezette az iszlám köztársaságot 2005 és 2013 között, és az iráni jog lehetővé teszi, hogy egy ciklus pihenő után újra versenybe szálljon az elnökségért.

Ahmadinezsád elnökségének nyolc éve alatt könyörtelen retorikájáról volt híres. Fő célpontjai Izrael és az Egyesült Államok voltak. Vezetése alatt rohamléptekben fejlődtek Irán nukleáris kapacitásai, ami kemény nemzetközi szankciókat vont maga után. Ezek nagy részét csak idén januárban oldották fel, miután Irán tavaly nyáron megegyezésre jutott a nagyhatalmakkal. Hazájában sem volt túl népszerű, újraválasztása ellen hatalmas tömegek tüntettek. Az exelnök két volt alelnöke jelenleg korrupció miatt börtönben ül. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik