Élő Nagyvilág

Döntetlen lett a szipogós Trump és a vörös Clinton vitája

A várakozások alapján minden idők legnézettebb elnökjelölti vitáját tartják a New York-i Hofstra egyetemen, ahol Hillary Clinton és Donald Trump először találkozik szemtől szembe. A demokrata és a republikánus elnökjelölt összecsapása várhatóan Super Bowl-szintű, százmilliós nézettséget fog hozni, bőven megelőzve az eddigi legnézettebb vitának számító 1980-as megmérettetést a demokrata Jimmy Carter, és a republikánus Ronald Reagan között, amit 80 millióan néztek élőben.

Clinton és Trump azután találkozik, hogy a republikánus elnökjelölt behozta nagy lemaradását, és a közvélemény-kutatások szerint fej-fej mellett állnak. A tét különösen nagy. Trumpnak be kell bizonyítani, hogy képes elnökként viselkedni, és meg kell nyugtatnia a még ingadozó szavazókat, hogy nem olyan veszélyes őrült, mint aminek a Clinton-kampány lefesti, és a nukleáris indítókódok biztonságban lesznek a kezében. Clintonnak pedig el kellene oszlatnia a róla kialakult rossz képet, hogy nem szavahihető, nem megbízható, és legfőképpen: nem őszinte.

A vitának az NBC esti híradójának műsorvezetője, Lester Holt lesz a moderátora, aki három téma („Amerikai iránya”; „A jólét elérése” és „Megóvni Amerikát”)  köré csoportosítva tesz fel kérdéseket a jelölteknek. Azt azonban nem lehet tudni, hogy pontosan milyen kérdéseket kapnak a jelöltek, és a témák annyira ködösek, hogy azokba sok minden belefér majd, de szinte biztosan lesznek a gazdasággal és a nemzetbiztonsággal kapcsolatos kérdések.

A másfél órás vitát – amit nem szakítanak meg reklámszünetekkel – hat 15 perces szegmensre osztják. Holt mindegyiket egy kérdéssel fogja indítani, amire a jelölteknek két perce lesz válaszolni. Majd a maradék időben reagálhatnak a másik kijelentéseire.

 

Trump: "több mint 200 tábornok támogat"

“Nagyon büszke vagyok a támogatásukra” – mondta a republikánus jelölt. “Több mint 16 000 határőr is engem támogat. Inkább őket, mint azokat, akik az elmúlt években vezették az országunkat. Nézzük meg, milyen káoszt hagytak maguk után. A demokraták elleni kibertámadásokkal kapcsolatban ellenfelem csak Oroszországot emlegeti, de lehet, hogy a kínaiak voltak, vagy valaki, aki otthon ül egyedül és kétszáz kilót nyom. Nem tudjuk ki volt, mert Obama elnöksége alatt elvesztettük az irányítást egy csomó dolog – például az internet felett. Az ISIS és hasonlók miatt nagyon-nagyon keménynek kell lennünk. Van egy tízéves fiam, aki nagyon-nagyon ügyes a számítógépekkel. A kibertér komoly dolog! Rengeteg dolgot kell jobban csinálnunk, az internettel kapcsolatos dolgok ezek közé tartoznak!”

Új téma: cyberháború - Clinton válaszol

Egyre több állami hackertámadás történik, főleg Oroszországból, ami aggasztja Clintont (miközben szerinte Trump dicséri Putyint). Clinton szerint figyelmeztetni kell az oroszokat, hogy az Egyesült Államok is elég hatékonyan tudna hackertámadásokat indítani ellenük, ha nem hagyják abba az amerikai célpontok elleni támadásokat.

Trump büszke önnönmagára

Szörnyű tiszteletlenséggel bánt a vitán anno Clinton Obamával – válaszol Trump. Mesélésbe kezd, amikor az apja cégénél volt, a pereiről beszél. Nem akar diszkriminálni ő senkit – mondja Trump, aki eddig sokat diszkriminált a beszédeiben, de ő ennek ellenére büszke rá, hogyan bánt a kisebbségekkel.

"Trump megpróbálta szőnyeg alá söpörni, hogy rasszista"

“Trump egy rasszista hazugsággal indította politikai pályáját” – lendítette a balhorgot Clinton. “Azzal, hogy az első afro-amerikai elnökünk nem amerikai születésű. De emlékezzünk rá, hogy Donald 1973-ban egy rasszista ítélettel kezdte karrierjét, amikor nem adott ki egy ingatlant feketéknek. Ezért kétszer is beperelte az Igazságügyi Minisztérium. A születési anyakönyvi kivonattal kapcsolatos (ún. Birther)-hazugság egy bántó dolog volt. Michelle Obama erre azt mondta: amikor ők mélyre mennek, akkor mi nem süllyedünk egy szintre velük. Barack Obama pedig pont így tett.”

Mi van a feketékkel és Trumppal?

A afro-amerikai közösséget Trump szerint magára hagyták a politikusok, tudja, mert járt közöttük, és szerinte dühösek.

Látszólag próbálkozik a feketék szavazatának megszerzésére.

És akkor jön A Kérdés: Trump miért kérdőjelezte meg, hogy Barack Obama az Egyesült Államokban született.

A szokásos válaszát adja: Clinton-kampánya kezdte az egészet, és örül, hogy az elnök nyilvánosságra hozta születési bizonyítványát, amit Trump szerint csak miatta tett meg. Aminek ő nagyon örült. A moderátor nem hagyta annyiban, de Trump csak terel.

Clintonnak ott a lehetőség az ellentámadásra.

Bill és Chelsea Clinton jól szórakoznak

Reméljük, nem Donald Trump mondandóján vagy séróján. Mindegy, vidám pillanatok ezek, nem vesszük el a talán leendő first husbandtől.

HEMPSTEAD, NY - SEPTEMBER 26: Former U.S. president Bill Clinton (L) and his daughter Chelsea Clinton (R) look on before the start of the first presidential debate with Democratic presidential nominee Hillary Clinton and Republican presidential nominee Donald Trump at Hofstra University on September 26, 2016 in Hempstead, New York. Tonight is the first of four debates for the 2016 election - three presidential and one vice presidential. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)
HEMPSTEAD, NY – SEPTEMBER 26: Former U.S. president Bill Clinton (L) and his daughter Chelsea Clinton (R) look on before the start of the first presidential debate with Democratic presidential nominee Hillary Clinton and Republican presidential nominee Donald Trump at Hofstra University on September 26, 2016 in Hempstead, New York. Tonight is the first of four debates for the 2016 election – three presidential and one vice presidential. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

New York a pozitív példa

Egyetértek – mondta Trump, döbbenet, parádé. Szerinte is figyelni kéne arra, kit ültetnek repülőre, kinek van fegyvere. Szerinte a bandáktól is el kéne venni a fegyvereket. Felhozza, hogy rengeteg a gyilkosság New Yorkban, de sokat javult a helyzet a szigorú rendőri intézkedések miatt.

Clinton válaszában azt mondja, persze, New York csodás munkát végzett Bloomberg alatt.  “Egy gyilkosság is túl sok” – mondja Clinton. Szerinte tiszteletben kell tartani a közösségek életét is.

Clinton: "a motozások alkotmányellenesek!"

“Sajnálatos, hogy Donald Trump ilyen szomorú képet fest a fekete közösségekről” – vette át a szót Clinton. “Rengeteg lehetőségről, olyan családról van szó, akik tenni akarnak a gyerekeikért. Nekünk mindent meg kell tenni, hogy biztonságban tudjuk őket. A motozások alkotmányellenesek és nem hatékonyak. Hiszek a közösségek rendfenntartásában. Nem akarjuk, hogy visszaköszönjenek a múlt biztonsági problémái. Túl sok fiatal afro-amerikai és latino fiatal került börtönbe nem erőszakos cselekményekért. Ma viszont, ha valaki fekete fiatal, sokkal valószínűbb, hogy bebörtönzik, mintha fehér lenne. Ezért fel kell lépni a rendszerszintű problémák ellen. Nem elég annyit mondanunk, hogy “törvény és rend”, hanem egy tervvel kell előállnunk.”

Clinton több programot indítana azért, hogy adjon a bebörtönzött fiataloknak.

“Nem szabadna, hogy a profit reményében tömjük tele a börtönöket fiatal amerikaiakkal” – tette hozzá a demokrata jelölt. “Abban is hiszek, hogy a józan észnek megfelelő fegyverszabályozás is működik. Szemben azzal, amit Donald támogat, amelynek értelmében tele vannak az utcáink katonai szintű fegyverekkel. Átfogó háttérellenőrzésekre és kétpárti egyetértésre van szükség! Túl sokan vagyunk ebben az országban, akik nem teszik fel a kemény kérdéseket. Találkoztam néhány rendőrfőnökkel az elmúlt hetekben és tőlük tudom, hogy több segítségre, több kiképzésre van szükség. A szövetségi kormányzatnak pedig ezt meg kell adnia.”

Trump: a feketék pokolban élnek

Trump: “Törvény és Rend”. Arra van szükség. A két szó, amit szerinte Clinton nem mond ki. “A feketék és spanyolok a pokolban élnek”, a városok belső kerületeiben. Fegyveres illegális bevándorlók rójják az utcákat, és közben a rendőrök nem mernek tenni semmit.

És egy alkotmányellenesnek ítélt rendőrségi módszer elterjesztését javasolja: hogy a rendőrök bármikor bárkit megállíthatnak, és megmotozhatnak. Trump kiállt mellette.

Trump és Clinton vita közben is tudnak Twitterezni!

Legalábbis Twitter-csatornáikk tanúsága szerint, ahol Trump 10, Clinton 3 perccel ezelőtt posztolt utoljára:

 

Faji kérdés és fegyverek

Durva a faji helyzet az USA-ban, veti fel a moderátor. Megkomolyodik a hangulat, Clinton kezd. Tulsát és Charlotte-ot hozza fel elrettentő példának, majd jelzi, a rendőrséget jobban fel kell készíteni, mikor használjon erőt. Mindenkinek tiszteletben kell tartani a törvényeket, ami nincs meg minden környéken szerinte. Rengeteg jó rendőr van, aki reformot akar, ahogy a közösségek is. Rátér a fő problémára, hogy “fegyveres járvány van”, mindenkinek van fegyvere, mindenki lövöldözik, rengeteg fekete esik ennek áldozatul.

"Hihetetlen vállalatot építettem fel"

Találják ki, ki mondta, annyit segítünk: a vita férfi jelöltje volt.

“Kihasználom az ország törvényeit, ha nem tetszik, változtatni kell rajta” – védte álláspontját Trump. “Amiről itt nem esik szó, azok a tízezrek, akik HIHETETLENÜL boldogok azért, mert üzleteket nyitunk, például a Pennsylvania Avenue-n, a Fehér Ház mellett is. Ez az, amit ennek az országnak tennie kellene: utakat építünk, eszközöket vásárolunk a hadseregnek, és rengeteget fizetünk ezért, mert olyan emberek vásárolnak, akik nem tudják, hogyan kell vásárolni. Ezzel szemben a Trump International évek óta nyereséges!”

Említettük már, hogy

trumprich

A világ legjobb fotója Trumpról

A Getty archívumából kukáztam ki még hónapokkal ezelőtt. Rudy Giuliani volt New York-i polgármester a másik arc, és két ütvefúró alattuk. Cukiság level 100.

Forrás: Rose Hartman/Getty Images
Forrás: Rose Hartman/Getty Images

Clinton: Trump csak saját magával törődik

Clinton igyekszik úgy beállítani Trumpot, mint a gonosz mágnást, aki eltapossa a munkásokat, nem fizeti ki az elvégzett munkát, és a csődtörvényeket kihasználva keresi degeszre magát, miközben a dolgozók pénz nélkül maradtak. Az üzenet: Trump nem törődik az átlagemberekkel, csak saját magával.

Trump terel és építene, de miből

Az e-mailes botrány nem hiba volt, hanem szándékosság Trump szerint. Az adóvisszatérítései kapcsán Trump terel, nem sok pénzről van szó. Fényezi a saját cégeit, majd áttér arra, mennyi az államadósság. A repterekről is beszél, hogy ott harmadik világbeli állapotok uralkodnak, nem úgy, mint Katarban vagy Kínában. Az országot kétszer újra lehetne építeni abból a pénzből, amit a Közel-Keleten vert el az USA. Iskolákat, kórházakat, alagutakat, hidakat.

Elnökjelöltek és az adóbevallásuk

“Fel kell tennünk a kérdést, (Trump) miért nem hozza nyilvánosságra a adóbevallását. Talán nem olyan gazdag, mint állítja. Vagy nem akarja, hogy az amerikaiak tudják, hogy nem fizetett szövetségi adókat” – replikázott Clinton.

“Ez csak azt jelenti, hogy okos vagyok” – szólt közbe Trump.

“Nem fizetett az iskoláknak, nem fizetett az egészségügynek, pedig úgy vélem, az amerikai emberek megérdemelnék, hogy betekintést nyerjenek az anyagi ügyeibe, illetve abba, hogy mit rejteget” – folytatta Clinton.

Trump adóbevallása

Megérkezett a kérdés, amire mindenki várt: miért nem hozta Trump nyilvánosságra adóbevallását, amit évtizedek óta minden elnökjelölt megtett. A szokásos magyarázatát adta, hogy még auditálja az adóhatóság. Majd másról kezd el beszélni.

A moderátor nem hagyja, megemlítve, hogy az adóhatóság szerint igy is nyilvánosságra hozhatja. Trump köti az ebet a karóhoz, és végül feltételhez köti: ha Clinton nyilvánosságra hozza az össze e-mailjét, közzéteszi adóbevallását.

Clinton ezt tuti nem hagyja annyiban.

Clinton a középosztályt nyomná, Trump beszólogat

Elképesztően hörög Trump, Clinton el se tudja kezdeni a mondatát, Trump dühödten beleszól. Folyamatosan beleszól, amikor Clinton arról beszél, ő is hazahozná az adóelkerülő jövedelmeket. Alig érteni, mit mond Clinton, Trump folyamatosan beszólogat. Clinton a pénzembereket támadja és a középosztályt akarja felemelni, pl. a tandíjban való besegítéssel. Ez nyomná meg a gazdaságot, ez kell Amerikának. Nem a gazdagoknak nyújtott előnyök kellenek.

A klasszikus Trump-ujjtartás

Hölgyek, urak, meg lehet figyelni Donald Trump klasszikus ujjtartását. Ez nem afféle nagytőkés ujjtartás, ez kőkemény kiállás a munkásosztály mellett. Egy mágnástól. Mindig ezt használja, ha elpattan a húr, ha megjelenik a lüktető ér a homlokon, ha egy demokrata felhúzza. E poszt írása közben is fent van az a mutatóujj.

Republican nominee Donald Trump gestures during the first presidential debate at Hofstra University in Hempstead, New York on September 26, 2016. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD
Republican nominee Donald Trump gestures during the first presidential debate at Hofstra University in Hempstead, New York on September 26, 2016. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD
Olvasói sztorik