Nagyvilág

Úgy megkeményedett az osztrák menekültpolitika, mint az acél

24.hu
24.hu

2016. 09. 26. 14:18

Elértük azt is, hogy a kerítésépítő osztrákok akarják lezárva tartani a menekültútvonalakat és nem bíznak a törökökben. Bécs szerint sikeres volt a menekültcsúcs.
Korábban a témában:

A visegrádi országokkal való együttműködésre van szükség a menekültügyi helyzet megoldásához, főleg az emberek elosztásában – mondta Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter.

A miniszter az osztrák közszolgálati médiának (ORF) elmondta, túl nagyok voltak az elvárások a menedékkérelmek feldolgozását végző hotspotok működését és a menekültek visszaküldését illetően, az unió külső határainak védelméhez pedig “világos rendszerre” van szükség. Szerinte az európai uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex túlterhelt.

Doskozil szerint a sok szkeptikus megjegyzés ellenére eredményesen zárult a Bécsben tartott menekültügyi csúcs. Sikerként értékelte, hogy a találkozón részt vevők a balkáni útvonal lezárására és a külső uniós határ védelmére összpontosítottak.

A miniszter szerint a Törökország és az unió közötti menekültügyi egyezmény csupán rövid távon jelent megoldást. Kijelentette, nem szabad függeni Törökországtól. Szerinte a török megállapodás mintájára lehetne szerződést kötni az afrikai országokkal is, és megfontolandónak nevezte az Európán kívüli regisztrációs központok felállítását.

A balkáni migrációs útvonalról szombaton tartottak csúcstalálkozót az osztrák kancellár meghívására, a német, a görög, a szlovén, a horvát, a szerb, az albán, a bolgár, a macedón és a magyar miniszterelnök, valamint a román belügyminiszter részvételével. Doskozil egy múlt heti interjúban érthetőnek nevezte a visegrádi országok (V4) szigorú menekültpolitikáját. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.