Közélet

Megérti a magyar menekültpolitikát az osztrák kormányfő

Nagy menekültügyi konferencia lesz Bécsben, erről is beszélt a Magyarországot nem ekéző miniszterelnök. A határvédelem felé tolódik el az uniós álláspont.

A közös uniós megoldás hiányában érzékelhető türelmetlenség miatt érthető Magyarország menekültpolitikája – mondta az osztrák kancellár a Der Standard osztrák lap pénteki lapinterjújában.

Christian Kern kijelentette: országa haszonélvezője Orbán Viktor menekültpolitikájának, hiszen ezáltal sokkal kevesebb ember érkezik Ausztriába és Németországba is. A kancellár arról is beszélt, hogy amikor a magyar-szerb határt lezárták, akkor nehezen megoldható humanitárius helyzet alakult ki.

Törődnünk kell a helyzet negatív következményeivel is, hiszen amint megindulnak az emberek, egy másik európai határszakaszhoz tolódik a probléma.

A kancellár az interjúban kijelentette, a szombati bécsi menekültügyi találkozón a határok védelméről és a menekültügyi válságban érintett országoknak, például Görögországnak való segítségnyújtásról egyeztetnek.

“Kísérletet teszünk arra, hogy felgyorsítsuk az uniós döntéshozatalt” – mondta Kern, aki szerint fel kell mérni, hol van szükség szigorú határvédelemre. Az érkező menekültek nem csak számokat jelentenek, felelősséggel tartozunk értük” – mondta a kancellár, aki felhívta a figyelmet a menekültek származási országaiban indított segélyprogramok fontosságára is.

A kancellár kezdeményezésére az osztrák fővárosban tárgyal szombaton Angela Merkel német kormányfő, Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos és a görög, a szlovén, a horvát, a szerb, az albán, a magyar, a bolgár, a román és a macedón kormányfő. Hivatalosan még nem erősítették meg Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének részvételét. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik