Nagyvilág

Az iráni elnök felszólította a muzulmán országokat, hogy büntessék meg Szaúd-Arábiát

Az iráni elnök felszólította szerdán a muzulmán országokat, hogy fogjanak össze, és büntessék meg Szaúd-Arábiát a "bűneiért" - jelentette az IRNA iráni hírügynökség.

A régió országainak és az iszlám világnak össze kell hangolnia tevékenységét a problémák rendezése és a szaúdi kormány megbüntetése érdekében

– hangsúlyozta Haszan Róháni egy miniszteri tanácskozáson. Az államfő hozzátette: ha csak a  hagyományos éves mekkai zarándoklat (haddzs) megszervezésére korlátozódna a probléma, még lenne megoldás, de ennél többről van szó, a szaúdi kormány ugyanis amellett, hogy a terrorizmust támogatja, muzulmánok vérét ontja Irakban, Szíriában és Jemenben.

A minap a haddzs közeledtével írt üzenetében Ali Hamanei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője is kikelt az ősi rivális Szaúd-Arábia ellen. Szerinte ki kellene venni Rijád kezéből a zarándoklat megszervezését a tavalyi, mások mellett 464 iráni halálát okozó mekkai tömegkatasztrófa és Rijád muzulmánokkal szembeni elnyomó magatartása miatt.

“A terrorizmus szaúdi mesterei”

Iráni zarándokok mintegy három évtized után idén először nem vesznek részt a haddzson, mert Teherán szerint Rijád nem tudja garantálni biztonságukat, ráadásul akadályokat is gördít beutazásuk elé.

Szerdán Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter is támadta Szaúd-Arábiát, fanatizmussal vádolva a szunnita királyság hatóságait. Mint hangsúlyozta,

nincs semmi hasonlóság az irániak és a muzulmánok többsége által követett iszlám és a legfőbb vahhábita méltóság, illetve a terrorizmus szaúdi mesterei által hirdetett fanatikus szélsőségesség között.

Zaríf ezt Twitter-üzenetében írta válaszul Abdul-Azíz es-Sejk szaúdi főmufti kijelentésére, miszerint az irániak “nem muzulmánok”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik