Nagyvilág

Michelle Obama útlevélmásolata is kiszivároghatott

Egyre-másra törnek be a hekkerek az amerikai politikai élet szereplőinek fiókjaiba, vagy ahogy most is, épp a Fehér Ház dolgozóinak e-mailjeit teszik közzé. Érzékeny adatokkal.

Hónapok óta a hekkelésekről szól az amerikai közélet, most épp egy friss kibertámadás miatt nyomoznak az Egyesült Államokban, ami a first lady Michelle Obamát is érintheti – írja a Guardian. Az internetre kikerült egy olyan kép is, ami valószínűleg az ő útlevelének bescannelt másolatát tartalmazza.

Amerikában most megy az aggódás amiatt, hogy a vezetőkhöz köthető rendszerek és fiókok ennyire könnyen támadhatók, ilyen lazán meg tudnak hekkerek információkat szerezni róluk. A mostani kiszivárogtatásban ugyanis fehérházi e-mailek is vannak.

Csütörtökön a Yahoo! Közölte, hogy hekkerek 500 millió adatot szereztek meg, köztük születési dátumokat, jelszavakat és biztonsági kérdések válaszait. A Yahoo! szerint egy állam áll a hekkelés mögött (általában az oroszokat és a kínaiakat szokták megggyanúsítani ilyesmivel). Az üzenetek a DCLeaks.com-ra tették ki, ugyanoda, ahol Colin Powell levelezése volt olvasható, amit szintén elcsentek.

A most kiszivárogtatott mailek 2015. február és 2016. július között keletkeztek. Obamáné útleveléből a fotója, az útlevélszáma, a születési dátuma és helye látszik. Valószínűleg egy olyan fehérházi dolgozó mailjeit csípték el a hekkerek, aki a külföldi utazásokat tervezte. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője nem akarta még kommentálni a híreket, ahogy azt sem, hogy külsős munkatárs volt-e a dolgozó, akinek ellopták a mailjeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik