Sport

Egy orosz hekkercsoport feltörte a WADA adatbázisát, érdekes dolgokat találtak

A bbc.com arról számolt be, hogy a riói olimpia ideje alatt, az oroszok feltörték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisát.

A hackerek így többek közt olyan adatokhoz jutottak, amely azt bizonyítja, nem csak az oroszok “sárosak” dopping témakörben. Állítólag Serena Williams amerikai teniszező és Simone Biles amerikai tornásznő is tiltott szereket használt, ezeket azonban a WADA jóváhagyta.

A BBC időközben  kiderítette, a támadást a “Fancy Bears” nevezetű csoport vitte véghez. A támadást ők maguk, a honlapjukon vállalták fel nyíltan. Közösségi oldalukra még a bizonyítékokat is posztolták:

“Az amerikai csapattal kezdjük, amely szégyent hozott a nevére romlott győzelmeivel. Készüljetek, hamarosan szenzációs bizonyítékokat közlünk majd híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak” – írták honlapjukon a hekkerek, egyúttal jelezték, hogy további országok élversenyzőiről is rendelkeznek információkkal, melyeket hamarosan nyilvánosságra hoznak

Az amerikai torna szövetség már reagált is:

Ahogy Simone Biles is:

A Rióban négyszeres olimpiai bajnok azt állítja: “Gyerekkorom óta ADHD-m (figyelemzavaros hiperaktivitás) van, amire azóta gyógyszert szedek. Higgyétek el, a tiszta sportban hiszek, mindig követtem a szabályokat, ahogy a jövőben is fogom.”

A hekkertámadásról a WADA kedden délután adott ki közleményt. Ebben Olivier Niggli, a szervezet főigazgatója azt írta, hogy az ügynökség elítéli az akciót, amelynek célja, hogy aláássa az ügynökség tekintélyét és a nemzetközi doppingellenes rendszert.

A főigazgató jelezte, hogy azonnal felvették a kapcsolatot az érintett sportolókkal és szervezetekkel. A WADA azt is közölte, hogy a doppingellenes adminisztrációs és irányítási rendszert (ADAMS) törték fel, s a hekkerek hozzájutottak a gyógyászati okokból adott mentességi (TUE) listához is. Ez indokolt esetben lehetővé teszi  tiltott szerek használata mellet a versenyzést.

Az orosz csoport támadását a WADA mellett többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is határozottan elítélte, egyúttal igyekezett leszögezni, hogy valamennyi sportoló, akiket doppingolással vádoltak most meg, tisztán versenyzett.
“A NOB kijelenti, hogy az érintett versenyzők nem sértették meg a doppingellenes szabályokat a 2016-os riói játékokon” – írta közleményében a bizottság.

Az orosz kormány szintén reagált a történtekre: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy az orosz kormánynak, vagy a titkosszolgálatoknak semmi köze a támadáshoz. Megfogalmazása szerint, ez “fel sem merülhet”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik