Nagyvilág

A britek bocsánatát követeli a palesztin elnök a zsidó államért

A britek az első világháború idején nagyon pedzegették, hogy kéne egy zsidó állam Palesztinában. Abbasz szerint ez rengeteg szenvedést okozott népének.

Nagy-Britannia kérjen bocsánatot azért, mert 1917-ben deklarálta, hogy létre kell hozni egy zsidó államot Palesztinában – idézi az Al-Arabiya Mahmúd Abbasz palesztin elnököt. Abbasz azzal indokolta ezt, hogy az ún. Balfour-nyilatkozat miatt kiáltották ki három évtizeddel később Izrael államot, ami rengeteg szenvedést okozott a palesztinoknak.

Abbasz ezt most az ENSZ közgyűlésén követelte a britektől, akik egyelőre nem reagáltak a szavaira. Az Arthur Balfour egykori brit külügyminiszterről szóló deklarációt egy kalap alá vette az ENSZ 1948-as, Palesztina felosztásáról szóló határozattal és az 1967-es háborúval, amikor Izrael megszállta a Gázai-övezetet és Ciszjordániát.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is beszélt az ENSZ-ben, ő úgy kommentálta Abbasz szavait, hogy szerinte a palesztin elnök a múltban ragadt és be akarja perelni Nagy-Britanniát egy száz évvel ezelőtti deklaráció miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik