Nagyvilág

Helyreállt a rend a tűz perzselte menekülttáborban

Azonban ez a helyreállt helyzet nem lett jobb, mint volt a leszboszi tűz előtt. Menekültek ezrei zsúfolódnak össze a táborban, miközben jön az esős évszak.

Helyreállt a rend a Leszbosz szigetén fekvő Moria melletti menekülttáborban, amiben a hét elején tömegverekedés tört ki és tűzvész pusztított – közölték szerdán a görög hatóságok. Emberi jogi aktivisták szerint azonban a táborba visszatérő ötezer lakó továbbra is nehéz körülmények között él.

A túlzsúfolt menekülttáborban hétfő este ütött ki tűz, miután tömegverekedés tört ki a táborlakók között. Feltehetően afgán, iraki, szenegáli és szíriai menekültek – de volt köztük egy kameruni is -, robbantották ki a zavargásokat. A tűzben hatvan kunyhó, száz sátor és három, tábori alkalmatosságokat tartalmazó konténer égett le. Mintegy 3-4000 ember kényszerült elmenekülni a szeles időjárás miatt gyorsan terjedő lángok elől.

Versenyfutás az idővel

“Senki sem alszik már a szabadban” – mondta szerdán az AFP francia hírügynökségnek a bevándorlási minisztérium egyik illetékese. “Versenyt futottunk az idővel, hogy újból felállítsuk a sátrakat, az emberek visszatérnek Moriába és rendeződött a helyzet” – mondta a nevének elhallgatását kérő illetékes.

Kilenc bevándorlót – afgánokat, irakiakat, egy szenegálit, egy szíriait és egy kamerunit – őrizetbe vettek a zavargásokban való részvételük miatt – közölte a rendőrség. A kormány versenytárgyalást írt ki egy ezer személyt befogadó komp Mitilíniben történő lehorgonyoztatására, mert Moria, illetve a sziget másik tábora, Kara Tepe csordulásig megtelt, a 3500 férőhelyen közel hatezer bevándorlót és menedékkérőt helyeztek el.

Mintegy száz kiskorút az Efi Latszudi által működtetett Pikpa falu nevű menedékhelyen helyeztek el, másik száz embernek Kara Tepében találtak helyet, ahol mintegy ezer fogyatékossággal elő menekültet és bevándorlót, valamint várandós nőket helyeztek el.

Most még rosszabb a helyzet

Giorgosz Kozmopoulosz, az Amnesty International jogvédő szervezet leszboszi képviselője szerint a tűz semmit sem változtatott, sőt inkább csak rontott a táborban élők nehéz életkörülményein. “Semmi értelme ilyen feltételek között összezsúfolni embereket a szigeteken” – mondta Kozmopoulosz.

“Az esős időszak beköszöntével a sátrak mit sem érnek, ismét sár és piszok lesz mindenütt” – mondta Latszudi asszony, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által adományozott Nansen-díj egyik idei díjazottja.

A legtöbben a menedékkérelem elutasításának esetén a kitoloncolást lehetővé tevő márciusi 20-i EU-török migrációs megállapodás miatt ragadtak Leszbosz szigetén A táborban tartózkodók többsége menedékkérelmet nyújtott be a görög hatóságoknál, aminek az elbírálása viszont hónapokig is eltarthat. Görögország teljes területén jelenleg több mint 60 ezer menekült tartózkodik. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik