Nagyvilág

Leszbosz nem lesz a második Alcatraz – A polgármester nem kér Kurz ötletéből

A görögországi Leszbosz szigetének polgármestere határozottan visszautasítja Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter javaslatát, amely szerint az illegális bevándorlókat a szigeten kialakított táborban kellene elhelyezni - olvasható a Die Presse című osztrák lap keddi számában.

Az újságnak nyilatkozó Szpírosz Galinósz indulatosan arról beszélt, hogy a 85 ezer lakossal és több mint ezer éves kultúrával rendelkező sziget Európa, valamint a független és önálló Görögország része. Úgy fogalmazott, hogy egy “uniós politikát nem képviselő” európai miniszter javaslata számukra “hadüzenet”, és nem fogják hagyni, hogy Leszbosz “második Alcatraz” legyen. A polgármester egyúttal elfogadhatatlannak, sértőnek és logikátlannak nevezte Kurz terveit.

Sebastian Kurz egy vasárnapi lapinterjúban arról beszélt, hogy

a tengeren át érkező illegális menekülteket vissza kell küldeni, vagy egy szigeten, például Leszboszon kialakított menekültszálláson kell elhelyezni.

Leszögezte: ha a migránsokat kimentik a tengerből, még nem jelent egyet azzal, hogy “jegyet kapnak Európába”. Kurz úgy vélte, hogy meg kell állítani az illegális bevándorlást, és szigorúbb európai menekültpolitikára van szükség. Javaslata szerint az ausztrál vagy az amerikai menekültügyi megoldás lenne célravezető Európában is.

Természetesen nem egy az egyben, hanem alapelveiben kellene alkalmazni az ausztrál modellt

– fejtette ki. Emlékeztetett arra, hogy az Ausztrália által alkalmazott eljárás szerint már az előtt visszafordították a menekültekkel teli hajókat, mielőtt elérték volna a kontinens partjait, és csendes-óceáni szigetekre szállították az embereket. A vasárnapi lapinterjúban Kurz utalt továbbá az egyesült államokbeli Ellis-szigeten folytatott gyakorlatra is, miszerint az amerikai hatóságok még ott eldöntik, hogy ki utazhat be az országba.

Sebastian Kurz, Ausztria külügyminisztere Fotó: Europress
Sebastian Kurz, Ausztria külügyminisztere Fotó: Europress

Otthon sem mindenki tapsolt, a Vatikán is kritizált

A néppárti külügyminiszter felvetését hazájában is számos bírálat érte, nemcsak az ellenzék, hanem a segélyszervezetek részről is. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) látszatpolitikának nevezte Kurz szavait, és úgy vélte, hogy tárgyában és intézkedéseiben a szociáldemokrata és néppárti koalíciós kormány politikája nem fog változni. A Zöldek emberjogi szóvivője is tiltakozott a javaslat ellen. Bécs város szociáldemokrata polgármestere, Michael Haupl szintén kiállt amellett, hogy az üldözött embereknek joguk van a védelemhez.

Az ausztriai segélyszervezetek pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy Európának más emberjogi kötelezettségei vannak, mint Ausztráliának.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az európai jogoknak ellentmond, hogy az embereket egy nem biztonságos országba küldjék vissza. Kurz terveit a Vatikán is kritikával illette. Antonio Maria Veglio bíboros, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke “emberhez nem méltó” eljárásról beszélt.

Mit tesz az egymillió bevándorló Európának az 550 millió lakosához képest?

– tette fel a kérdést a bíboros.

Alkancellár: az uniós határt kell védeni

 

Az osztrák kancelláriahivatal még nem kommentálta a javaslatot. Hans Peter Doskozil védelmi miniszter – nyilatkozata szerint – eddig csupán a sajtóból ismeri a tervet, reméli azonban, hogy Kurz mindezt a kormány előtt is bemutatja.
Reinhold Mitterlehner, a néppárti alkancellár a Der Standard című osztrák lap keddi számában úgy nyilatkozott, hogy ameddig az uniós külső határ védelme nem biztosított, és nincs megoldás a problémára, addig nem tilos gondolkodni róla.
A javaslatot támogatta az osztrák belügyminiszter, Wolfgang Sobotka. A közszolgálati Ö1 rádiónak kedden arról beszélt, hogy a kormánynak “hideg fejjel” kell átgondolni azokat a lépéseket, amelyekkel a menekültek befogadásának felső korlátját, a 37 500-as limitet tartani tudják. Sobotka szerint ezért számos intézkedésre van szükség, elsősorban a menekültek Magyarországra és Görögországba való visszaküldéséről kell tárgyalni.

Burgenland tartományvezetője, Hans Niessl úgy vélte: Sebastian Kurznak inkább arra kellene koncentrálnia, hogy Magyarországgal megkösse a menekültek visszafogadásáról szóló szerződést. A Die Presse értesülése szerint az osztrák külügyminiszter június 20-án Brüsszelben mutatja be javaslatát uniós kollégáinak.

Kép: menekültek Leszboszon, Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik