Nagyvilág

Trump fia mérgezett cukorkához hasonlította a szíriai menekülteket

Közben a republikánus elnökjelölt a bevándorlási szabályok szigorítását követelte a hétvégi robbantások után.

Nagy felzúdulást okozott Donald Trump republikánus elnökjelölt fia, aki a Twitter-oldalán mérgezett cukorkákhoz hasonlította a szíriai menekülteket. Donald Jr egy cukorkákkal teli tálat mutató képet osztott meg, a következő kísérőszöveggel: „Elmondtam neked, mindössze három megölne. Vennél egy maroknyit? Ez a szíriai menekültproblémánk”.  A képen ott van a Trump-kampány hivatalos logója és szlogenje is.

Válaszul a Twitteren többen is elkezdtek képeket megosztani sebesült és menekülő szíriai gyerekekről, közölve, hogy ők nem cukorkák. „Ez egyike annak a több millió gyereknek, akiket mérgezett Skittle-höz hasonlítottál” – írta az ifjabb Trumpnak címezve Jon Favreau, Barack Obama amerikai elnök egykori szövegírója.

A Twitter-üzenetben szereplő Skittles cukorka gyártója, a Wrigley, és annak tulajdonosa, a Mars közleményben határolódott el Donald Jr. kijelentésétől: „A Skittles cukorka. A menekültek emberek. Ez nem jó hasonlat”. Majd hozzátették: nem akarnak ennél többet foglalkozni az üggyel, mert azt „félre lehetne értelmezni”, mint marketingfogást.

A konzervatívok közben a liberálisok túlérzékenysége ellen keltek ki, értetlenkedésüket fejezve ki, miért nem képesek felfogni mi az az analógia. A mérgezett cukorkás hasonlat egyébként már majdnem egy éve terjed a közösségi oldalakon annak az érvnek az alátámasztására, miért tartják veszélyesnek a menekültek beengedését, akik között terroristák is lehetnek.

A kérdés azután került a figyelem középpontjába, hogy kiderült: a hétvégi New York-ban  és New Jersey-ben történt robbantások elkövetésével egy olyan embert gyanúsítanak az amerikai hatóságok, aki több mint húsz éve bevándorlóként érkezett az Egyesült Államokba, miután apja menekültstátuszt kapott az országba. A hétfőn egy lövöldözés után elfogott 28 éves Ahmam Khan Rahami Afganisztánban született, és 2011-ben megkapta az amerikai állampolgárságot.

Trump: a bevándorlás nemzetbiztonsági kérdés

A robbantásokra reagálva Donald Trump hétfőn a kampánya központi témájának számító bevándorlásügyi politikáját helyezte előtérbe. Trump egy floridai kampányrendezvényen kijelentette, hogy a hétvégi támadásokat „a túlzóan nyílt bevándorlási rendszerünk tette lehetővé”, azzal vádolva demokrata ellenfelét, Hillary Clinton, hogy még nyitottabbá akarja tenni az amerikai határokat.

Trump nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte a bevándorlást, és megismételte korábban már többször hangoztatott javaslatét, hogy „extrém ellenőrzést” kellene bevezetni a szíriai menekültekkel szemben, akiknek egyébként már így is több évig tartó, szigorú ellenőrzésen kell átesniük, mire amerikai földre léphetnek. Trump a Fox News hírtelevízió reggeli műsorában úgy jellemezte a veszélyt, hogy a menekültek „rosszindulatú rákot” hoznak magukkal az Egyesült Államokba.

A republikánus elnökjelölt emellett megkérdőjelezte, hogy a támadásokkal gyanúsított Rahamina miért kaphat orvosi ellátást (a férfit az elfogása közben kitört lövöldözésben megsebesítették a rendőrök).

„Még talán szobaszervizt is kap majd”, amellett, hogy „a világ legjobb orvosi kezelik majd”, egy „teljesen modern kórházi szobában” – közölte Trump.

Majd kikelt az ellen is, hogy mint minden amerikai állampolgárnak Rahaminát is védik az alkotmányban rögzített jogok, és „egy kiváló ügyvéd képviseli majd” a bíróság előtt. Trump – aki korábban a kínvallatás bevezetéséről beszélt – inkább azt javasolta, hogy „ellenséges külföldi harcosként” kezeljék, hogy információkat szedhessenek ki belőle.

Trump újra megismételte már korábban is elmondott javaslatát, hogy az amerikai hatóságoknak példát kellene venniük az izraeli biztonsági szolgálatok módszereiről, és el kellene kezdeniük alkalmazni a profilozást a lehetséges terroristák kiszűrésére. A kérdés rendkívül kényes az Egyesült Államokban, ahol tiltva van a származás, etnikum, nemzetiség vagy vallás alapján végzett profilozás.

Bár maga Trump egyszer sem mondta ki konkrétan, hogy a hatóságoknak származás alapján kéne gyanúsnak tekinteni az embereket, a sajtó nagy része úgy értelmezte a republikánus elnökjelölt szavait, mintha azt javasolta volna. Erre válaszul Trump a Fox News egyik esti műsorában kijelentette: nem az lesz a fő kérdés, hogy valaki muszlim-e, hanem „a gyanúsnak látszó embereket fogjuk profilozni”.  Elmondása szerint az amerikai rendőrök most azért nem foglalkoznak gyanús emberekkel, mert attól tartanak, profilozással vádolják meg őket.

Clinton: Trump az Iszlám Állam toborzótisztje

Miközben a republikánus elnökjelölt azzal vádolta meg Hillary Clinton, hogy „gyengesége és eredménytelensége okozta a problémát”, a demokrata elnökjelölt szerint Trump az, aki az Iszlám Államot segíti. Clinton a terrorista szervezet „toborzótisztjének” nevezte republikánus ellenfelét, akinek muzulmánellenes retorikája nagy segítség az Iszlám Államnak, hogy új harcosokat édesgessen magához. Clinton szerint Trump szavai alátámasztják az iszlamista terroristák érvét, hogy a nyugat civilizációs harcban áll az egész muszlim vallással és világgal, és erre alapozva tudnak új híveket toborozni maguknak.

PHILADELPHIA, PA - SEPTEMBER 19: Democratic presidential nominee former Secretary of State Hillary Clinton greets supporters after delivering a speech at Temple University on September 19, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. Hillary Clinton is campaigning in Pennsylvania. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)
Hillary Clinton támogatóit üdvözli egy pennsylvaniai egyetemen. (Fotó:Europress)

A volt külügyminiszter egyben kijelentette, hogy Trumppal szemben neki már van tapasztalata a terrorizmus elleni küzdelemben, és tudja, milyen nehéz döntéseket meghozni, miközben Trump csak demagóg szónoklatokat mond, és nincsen semmilyen valódi terve a terror elleni küzdelemre. Clinton közölte azt is, hogy mindig is kiállt a bevándorlók kemény ellenőrzése mellett, és a vízumrendszer jobbá tételét javasolta, hogy az országba nem letelepedni, hanem csak látogatni érkező emberek között se legyen olyan, aki terrortámadásra készült az Egyesült Államok ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik