Nagyvilág
Brussels, Belgium, November 21, 2015. -- Minister of European Affairs Konrad Szymanski address a press conference at the end of an extraordinary Justice and Home Affairs Council following the attacks in Paris. (Photo by Thierry Tronnel/Corbis via Getty Images)

Lengyel külügyminiszter-helyettes: az EU fontolóra vette a V4-ek javaslatát

24.hu
24.hu

2016. 09. 19. 12:33

Egy lépés választja el az Európai Uniót (EU) a migrációs válság kezelését célzó új megegyezéstől, amely összhangban lenne a lengyel és a közép-európai elvárásokkal - jelentette ki Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes a közszolgálati televízió 1-es csatornájának (TVP1) adott hétfő reggeli interjújában.
Korábban a témában:

Az EU-ügyekért felelős tisztségviselőt arról a javaslatról kérdezték, amelyet a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) terjesztett elő a pénteki pozsonyi nem hivatalos EU-csúcstalálkozón.

A javasolt megegyezés – melynek teljes szövege a lengyel miniszterelnöki hivatal Twitter-oldalán olvasható –  a “rugalmas szolidaritásról” tesz említést, amely elv lehetővé tenné az uniós tagállamoknak, hogy a migráció kezelésében “maguk döntsenek hozzájárulásuk konkrét formájáról, figyelembe véve saját tapasztalatukat és lehetőségeiket”.

Emellett az összes menekültelosztási mechanizmusban való részvételnek önkéntesnek kell lennie

– áll a dokumentumban.

Szymanski magyarázata szerint a rugalmas szolidaritás elve alapján minden állam azt ajánlhatja, amire valóban képes is. Így esély nyílik az EU-n belüli átirányításon alapuló merev politika elvetésére, valamint arra, hogy a tagállamok arra összpontosítsanak, ami valóban összeköti őket, vagyis a külső uniós határok védelmére.

A miniszterhelyettes azzal érvelt: a tavaly szeptemberben elfogadott egyszeri menekültelosztási kvótáról egyértelműen megállapítható, hogy nem működik, a tagállamok nem teljesítik a benne foglalt vállalásokat.

Az EU-t ma ezért egy lépés választja el attól, hogy a migráció ügyében új megegyezést kössön, amely megfelelne a lengyel és a közép-európai elvárásoknak

– értékelte Szymanski.

A pozsonyi EU-csúcs eredményeit értékelve Szymanski elmondta: az EU a lengyel elvárásoknak megfelelő reformfolyamatot indított el, mindazonáltal a folyamat ütemezése nem kielégítő. Varsónak nem tetszik, hogy sok uniós vezető a reform mértékének csökkentésére törekszik. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.