Nagyvilág

Merkel: kritikus helyzetben van az Európai Unió

24.hu
24.hu

2016. 09. 16. 12:38

A német kancellár és a francia elnök szerint is vissza kell nyerni a lakosság bizalmát.
Korábban a témában:

Az Európai Unió kritikus helyzetben van Angela Merkel szerint, a kancellár úgy véli, lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy az EU visszanyerje a lakosság bizalmát

A pénteki pozsonyi informális EU-csúcs előtt Merkel kijelentette: tettekkel kell megmutatni, hogy „a jelenleginél jobbak tudunk lenni”. A német kancellár álláspontja, hogy egy most kidolgozandó menetrend alapján az uniós alapító szerződés megkötésének 60. évfordulójára, jövő márciusra lépéseket kell tenni a külső és belső biztonság, a külső határok védelme, a terrorizmus elleni harc és a gazdasági növekedés terén.

Francois Hollande a találkozó előtt azt mondta, hogy a pozsonyi csúcson új lökést kell adni Európának. A francia elnök szerint is vissza kell nyerni a lakosság bizalmát, ennek érdekében meg kell erősíteni a biztonságot, szükség van a külső határok hatékonyabb védelmére és gazdasági lépésekre, köztük új munkahelyek teremtésére.

Jean-Claude Juncker azt hangoztatta, hogy a legfontosabb Pozsonyban a nézetkülönbségek elsimítása. Az Európai Bizottság elnöke úgy véli, egységre van szükség ahhoz, hogy az unió működhessen.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök arról beszélt az újságíróknak, hogy a V4-ek közös nyilatkozatot készítettek elő a csúcsra, melyben kiállnak a biztonság megerősítése, a határok őrzésének megerősítése, valamint az összetartozás politikájának megtartása mellett. Azt mondta, nem érzi úgy, hogy az uniós intézményrendszerről kellene vitát folytatni, ehelyett a biztonság és a gazdasági javulás gyakorlati kérdéseire kellene összpontosítani. (MTI)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Take Your Pills
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.