Nagyvilág

Eltiltották hivatalától a sepsiszentgyörgyi polgármestert

A román korrupcióellenes ügyészség gyanúsította meg azzal, hogy nem rendeltetésszerűen használt fel egy közpénzből kifizetendő hitelt.

Eltiltották hivatala gyakorlásától Antal Árpádot, a romániai Sepsiszentgyörgy polgármesterét. A városvezetőt azzal gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség, hogy rendeltetésétől eltérő célra használt fel egy olyan hitelt, melyet közpénzből kellett visszafizetni. Őrizetbe ugyan nem vették, de hatvan napra felügyelet alá helyezték Antalt.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2009 októberében határozott arról, hogy 3,7 milliárd forintnyi hitelt vesz fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól a város infrastruktúrájának fejlesztésére. A hitelszerződést egy évvel később, 2010 novemberében kötötték meg. A DNA szerint Antal Árpád a képviselőtestület és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül megváltoztatta a lehívott 1,3 milliárd forintnyi összeg rendeltetését, és 170 millió forint kárt okozott ezzel az önkormányzatnak.

A vádhatóság szerint Antal törvénytelenül foglalta bele a munkák kivitelezőjével kötött szerződésbe a karbantartási és tervezési költségeket, valamint a garanciát. Ezeket egy 2006-os törvény szerint a városnak saját forrásokból kellett volna biztosítania. Az érintett cég ellen is eljárás indult.

Az ügyészség rendelkezése szerint Antal a következő 60 napban nem töltheti be polgármesteri hivatalát, nem érintkezhet az ügyben érintett emberekkel, csak a hatóságok engedélyével hagyhatja el Romániát és rendszeresen jelentkeznie kell egy kijelölt rendőrőrsön.

A polgármester az MTI-nek azt mondta: teljesen biztos abban, hogy törvényesen jártak el, de mivel szokatlan, hogy az önkormányzat külföldi banktól vesz fel hitelt, az ellenőrző hatóságok nem jártasak az erre vonatkozó szabályokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik