Nagyvilág

110 ezer menekültet fogadna be Obama

Még nem hivatalos ez a szám, de a kormányzat köreiből szivárgott ki. Már így is nagy ellenállásba ütközik a republikánusoknál a menekültek befogadása, terrorveszélytől tartanak.

Nagy tervekkel vág neki 2017-nek az Amerikai Egyesült Államok: az Independent cikke szerint 110 ezer menekültet vennének magukhoz. Ez 30 százalékkal nagyobb szám, mint az idei 85 ezer fő. Nagy szám ez, de emberjogi csoportok szerint nem elég, csak Európába csak tavaly egymillió ember érkezett a háború sújtotta Afganisztánból, Irakból és Szíriából.

A mostani száztízezres szám még nem hivatalos, azt Barack Obama kormányának egy név nélkül nyilatkozó tagja kotyogta ki. Erre utaló jelek azonban már akadtak korábban, pl. John Kerry külügyminiszter sugallta, hogy százezer feletti menekültet fogadhat be az Egyesült Államok, és ez a minimum lesz inkább, mint a maximum.

A 110 ezres szám órája októberben kezd ketyegni, onnantól számítva fogadnak be ennyi embert. A most véget ért egy év alatt 85 ezer ember befogadása volt a cél, korábban 70 ezeré. A Fehér Ház szerint ez nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, márpedig Amerikában is tartanak az európai mintától: az itt elkövetett iszlamista merényletekben részt vettek olyanok, akik a menekültekkel érkeztek Szíriából.

A garancia az lesz, hogy rendkívül szigorúan leellenőrzik a befogadottak hátterét.

Amúgy épp két hete jelentették be Amerikában, hogy valóra váltották Obama ígéretét tízezer szír menekült befogadásáról. Ezt a tervet nagyon fúrták a republikánus vezetésű államok, ami vitákhoz vezetett a szövetségi kormányzattal.

Azt a mostani szivárogtatással nem közölték, hogy mely országokból fogadják majd be a menekülteket. Közben az USA több más országot is próbál rávenni arra, hogy fogadjanak be több menedékkérőt. Obama erről is akar a világ vezetőivel tárgyalni a jövő héten New Yorkban kezdődő ENSZ-közgyűlésen. Közben pedig aaz ENSZ menekültügyi főnöke, Filippo Grandi kijelentette, Európának is többet kell tennie a menekültek befogadásáért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik