Külföld

Clinton küszködik, a káderek vészforgatókönyvet akarnak

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 13. 06:24

A demokraták elnökjelöltje a New York-i 9/11-es megemlékezésen lett rosszul, majd kiderült, hogy tüdőgyulladása van. Párton belül már az utódjáról susmorognak. Pedig az új jelölt állítása nehézkes lenne és akár párton belüli szakadáshoz is vezetne, sőt nem biztos, hogy az elnökválasztásig sikerülne levezényelni.
Korábban a témában:

Azonnal kezdjenek egyeztetni Hillary Clinton elnökjelölt lehetséges utódjáról a Demokrata Párt vezető politikusai és Barack Obama amerikai elnök – mondta a párt egyik volt vezetője egy interjúban.

Don Fowler, a Demokrata Párt Országos Bizottságának (a párt vezető szervének) volt elnöke a Politicónak adott hétfői interjújában szorgalmazta a “vészforgatókönyvet”. Fowler – aki 1995-97 között volt pártelnök – bízik ugyan Clinton felépülésében, de szerinte minden eshetőségre fel kell készülni, arra is, ha egészségi állapota miatt Clintonnak vissza kellene vonulnia.

Fowler abszolút az ő hívének számít, olyannyira, hogy már 2008-ban is az akkor még szenátor Clinton elnökjelöltségét támogatta Obamával szemben. A Politicónak azonban kijelentette: a Demokrata Párt hibát követne el, ha nem lenne vészforgatókönyve.

Volt már jelöltcsere

Clinton szerint Clinton jól van

Bill Clinton szerint rejtély lenne, ha a tüdőgyulladáson kívül más baj okozta volna neje vasárnapi rosszullétét. Az Egyesült Államok volt elnöke erről hétfőn éjjel beszélt egy interjúban. Szerinte nejének jót tett a vasárnap éji pihentető alvás, és hétfőre tovább javult állapota. Mint mondta, nemcsak őt, hanem felesége orvosait is igencsak meglepné, ha kiderülne, hogy Hillarynek más bajai is vannak. Bill Clinton felfedte, hogy évekkel korábban is kerülgette feleségét hasonló rosszullét, szervezetének súlyos kiszáradása miatt. Hillary Clintont vasárnap ájulás környékezte egy emlékünnepségen, amiről ezért hirtelen távozott, ám pár órával később már mosolyogva biztosította a sajtót arról, hogy remekül van. Később felfedte orvosa, hogy péntek óta tüdőgyulladással kezeli, és ez a betegség okozhatta vasárnap a rosszullétet: az elnökjelölt belázasodását és kiszáradását.

A politikus megjegyezte, nem példátlan a jelöltcsere. Emlékeztetett rá, hogy 1972-ben a demokraták akkori elnökjelöltje, George McGovern alelnökjelöltjét, Thomas Eagletont cserélték le, mert olyan súlyos depresszióval küszködött, hogy elektrosokkos kezelésekre szorult. Eagleton helyett a pártvezetés Sargent Shrivert – John Kennedy egyik húgának férjét – jelölte.

Fowler szerint ma már más időket élünk, és míg az akkori csere viszonylag könnyen és nyugalmasan zajlott, addig ma Hillary Clinton utódjának megtalálása párton belüli harcokhoz vezethet. Joe Biden alelnök híveinek és Bernie Sanders nagyszámú támogatójának erőteljes lobbizása meggyöngítené a pártot.

“Az elnöknek, a párt képviselőinek és szenátorainak, valamint a párt vezető személyiségeinek körültekintő és egységes erőfeszítésére van szükség” – mondta a volt pártvezető, aki szerint elengedhetetlenül fontos, hogy az említett politikusok egyhangúlag döntsenek a kérdésben.

Sem a Clinton-kampány irányítói, sem a Demokrata Párt Országos Bizottsága (DNC), sem Hillary Clinton nem reagált még Don Fowler interjújára. Clinton hétfőn este a CNN-nek élőben adott telefoninterjút chappaquai villájából, és azt mondta, hogy máris sokkal jobban érzi magát. Kampányának szóvivője, Brian Fallon hétfőn este arról beszélt, hogy Clinton a hét közepén visszatér a kampányba és “olyan agresszív lesz, mint mindig”.

Így cserélj elnökjelöltet

Közben jogászok és politológusok elemzik, mi a menete annak, ha egy párt új elnökjelöltet állít. Andrew Napolitano bíró és Larry Sabato, a Virginia Egyetem politológus professzora a Fox hétfő esti műsorában kifejtette, hogy a Demokrata Párt Országos Bizottságának jogában áll új jelöltet állítani, ehhez a pártelnöknek össze kell hívnia a párt 104 tagú vezetőségét.

A vezetőség szavazatai alapján az egyszerű többséget kapott politikus váltja az eddigi elnökjelöltet. Ez egyébként időigényes folyamat, és a november 8-ig hátralévő pár hét nem is elegendő rá.

Az elnökválasztás időpontjának megváltoztatására (értsd: elhalasztására) pedig még nem volt példa, bár elvileg arra is lenne lehetőség.

A szakértők egyike – de a volt pártelnök, Don Fowler – sem vetette fel Tim Kaine alelnökjelölt esetleges elnökjelöltségét. Hillary Clinton a nyilvánosságra került információk szerint már háromszor is küszködött vérrögökkel: először 1998-ban, majd 2009-ben, és harmadszor pedig a 2012-ben történt elesése után. Orvosi jelentése szerint a lábában mélyvénás trombózisa is volt. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.