Nagyvilág

A görögök eléggé kiakadtak, hogy megint betarttatnák velük a dublini szabályokat

A görög kormány bírálta kedden a német belügyminiszter arra vonatkozó javaslatát, hogy az uniós tagállamok ismét alkalmazzák a dublini szabályokat Görögországgal szemben, vagyis küldjék vissza azokat a menedékkérőket, akik Görögországban léptek az Európai Unió területére.

Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter az ANA-MPA állami hírügynökség rádióadójának azt mondta, hogy ez a terv egyáltalán nem időszerű.

“Amikor 850 ezer menekült jön, ennek az egésznek nincs értelme” – mondta a tárcavezető a dublini szabályokra utalva. Hangsúlyozta, hogy Németország és Angela Merkel német kancellár eddig nagyon pozitív szerepet játszott a menekültválság kezelésében.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak nyilatkozva beszélt a menekültválságról, és ezzel kapcsolatban Görögország szerepéről. Mint mondta, Európa sokat tett a görögországi menekültügyi rendszer fejlesztéséért, aminek révén el kell jutni egészen odáig, hogy az uniós tagállamok ismét alkalmazzák a dublini szabályokat Athénnal szemben. Ezt jelenleg bírósági ítéletek nem teszik lehetővé, amelyek azt mondták ki, hogy a görögországi menekültügyi rendszerben embertelen vagy megalázó körülmények várják a menedékkérőket.

A dublini szabályozás szerint minden menekültnek abban az uniós tagországban kell benyújtania menedékkérelmét, ahol először lépett az Európai Unió területére, akit pedig egy másik tagállamban elfognak, visszaküldhetik oda, ahol beutazott az Európai Unióba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik