Nagyvilág
CENTENNIAL, CO - JULY 23:  Accused movie theater shooter James Holmes makes his first court appearance at the Arapahoe County on July 23, 2012 in Centennial, Colorado. According to police, Holmes killed 12 people and injured 58 others during a shooting rampage at an opening night screening of "The Dark Knight Rises" July 20, in Aurora, Colorado.  (Photo by RJ Sangosti-Pool/Getty Images)

Százmilliókat fizethetnek a coloradói mozis mészárlás áldozatai a mozinak

24.hu
24.hu

2016. 09. 02. 18:39

Több százmillió forintnak megfelelő összeget fizethetnek az 2012-es coloradói mozis mészárlás túlélői a Cinemark moziüzemeltető cégnek, miután elveszítették a vállalat ellen indított pert – jelentette az amerikai sajtó. A felperesek szerint a cég nem megfelelő biztonsági intézkedései miatt tudott James Holden 12 embert megölni és több mint 70-et megsebesíteni az Aurora városában lévő moziban történt lövöldözésben. A Cinemark szerint azonban a mészárlás olyan előre nem látható eset volt, amire nem lehetett felkészülni. Végül a cég érvelése nyert

A cég ellen két polgári pert is indítottak a mészárlás túlélői, valamint a halálos áldozatok rokonai: egyet a coloradói állami bíróságon, egyet pedig egy szövetségi bíróságon. Az első ítélet az állami bíróságon született, ahol az esküdtszék felmentette a Cinamarkot, és azt követően a szövetségi bíró is cég javára döntött.

Ezután a cég a helyi törvényekre hivatkozva a perköltségek megfizetését kezdte el követelni az őt beperlő emberektől, ami csak az állami bíróság előtt zajlott per esetén majdnem 700 ezer dollár (kétszázmillió forint). A szövetségi per költségeit még számolta ki a Cinemark, de a Los Angeles Times cikke szerint az még nagyobb összeg lehet.

A Denver Post csütörtöki cikke szerint a Cinemark már csak négy túlélőtől követeli a perköltségek megfizetését, miután a többi 23 felperes peren kívüli megegyezést kötött a moziüzemeltetővel. Akik belementek a megegyezésbe, vállalták, hogy nem fellebbeznek az ítélet ellen, cserébe a cég vállalta, hogy nem követelik tőlük a perköltségek kifizetését, ami a coloradói jogszabályok értelmében meg kellene kapniuk.

A szövetségi bíróságon, ahol 42-en indítottak per a Cinemark ellen, hasonló a helyzet. Abban az ügyben még az ítélethozatal előtt majdnem sikerült megegyezniük a feleknek, miután egyértelművé vált, hogy a bíró a cégnek fog igazat adni. A vállalat 150 ezer dollárt ajánlott fel a felpereseknek, de végül egy nő – aki a lövöldözésben lebénult és meg nem született gyermekét is elvesztette – nemet mondott az ajánlatra, és 14-en csatlakoztak hozzá. A többiek inkább kiszálltak a perből, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy fizetniük kell.

Végül csak négyen maradtak, akik fellebbeztek a szövetségi bíró döntése ellen. Tőlük a cég továbbra is követeli a perköltségek megtérítését. Azt egyelőre  nem lehet tudni, hogy mennyi pénzről lehet szó, mert a Cinemark még nem számolta ki a pontos összeget. A Times cikke szerint az összeg „jóval nagyobb lehet”, mint a 700 ezer dolláros állami per költsége, és még tovább nőhet, ha tényleg eljut a fellebbviteli bíróságra az ügy.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 9.
Grezsu Mihályné viszi haza az önkormányzat ajándékcsomagját a Nyíregyházához tartozó Szélsõbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékû karácsonyi ajándékcsomagját.
MTI Fotó: Balázs Attila

Kihirdették a nyugdíjemelést

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.