Nagyvilág

Törökország nem enged Amerikának a kurdok ügyében

Továbbra is támadni fogják őket Szíriában

Törökország nem fogadja el azt az amerikai javaslatot, ami alapján tűzszünetet kellene kötnie az észak-szíriai kurd fegyveresekkel. Az uniós ügyekért felelős miniszter, Omer Celik azt mondta az Anadolu hírügynökségnek, hogy semmi szín alatt nem kötnek semmilyen kompromisszumot vagy tűzszüneti megállapodást „kurd elemekkel”.

Celik azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Törökország „szuverén, legitim állam”.

A miniszter Németországot is bírálta – szerinte „kulturális rasszizmusra” vall, hogy Günther Öttinger uniós biztos kijelentette, hogy Törökország feltehetően nem lesz EU-tag addig, amíg Recep Tayyip Erdogan az elnök.

Egy hete folytat Törökország hadműveletet Szíriában, melyben egy kalap alá veszi az Iszlám Államot a szíriai kurd milíciákkal. Kedden Recep Tayyip Erdogan elnök is hangsúlyozta, hogy mindaddig folytatják a műveleteket, amíg a kurd szervezetek „nem jelentenek fenyegetést” a török állampolgárokra nézve.

A Kurd Népvédelmi Egységek nevű szervezet az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció egyik legfontosabb szövetségese. Az Egyesült Államok hétfőn szólította fel a török haderőt és a kurd milíciákat, hogy egymás támadása helyett az Iszlám Állam elleni harcra összpontosítsanak. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik