Nagyvilág

Leszólta a kvótanépszavazást az olasz EU-államtitkár

Bírálta a kötelező befogadási kvótákról tartandó magyarországi népszavazást Sandro Gozi, az olasz kormány EU-államtitkára az ausztriai Alpbachban megrendezett Európai Fórumon kedden.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a magyar népszavazás nem lesz irányadó a többi európai ország számára, mivel ez szerinte Európa végét jelentheti. Gozi elmondta: tisztán belpolitikai szempontból megérti a magyar álláspontot, ami szerinte nagyon távol van attól, ahogyan az európai politikai rendszer kezdetektől fogva működik.

Sandro Gozi arra is kitért, hogy nagyon sok olyan téma lenne, amelyről lehetne népszavazást tartani, és Olaszországban is jó eséllyel meg  lehetne nyerni.

Európa a jogállamiság és a demokratikus alapelvek tiszteletben tartásán, a többségi döntéshozatalon, a tagállamok és a tagállami intézmények lojális együttműködésén, az európai uniós jognak a nemzeti joggal szembeni elsőbbségén alapul

– fogalmazott.

Az olasz államtitkár kitért arra is, hogy Olaszország eleget tesz menekültügyi kötelezettségeinek. Egyúttal elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyes menedékkérők más tagállamokba való átköltöztetése nem működik. Gozi szerint a nemzeti határok helyett az uniós külső határokra kellene koncentrálni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik