Nagyvilág

A bubópestist is jobban szeretik Trumpnál a feketék

Újabb közvélemény-kutatás bizonyítja, mennyire népszerűtlen a republikánus elnökjelölt a fekete szavazók körében.

Nulla százalékon (!) áll Donald Trump republikánus elnökjelölt népszerűsége a fekete szavazók körében – derült ki a Public Policy Polling (PPP) közvélemény-kutató cég legfrissebb felméréséből. A hétfő este közzétette előzetes eredmények szerint az afro-amerikaiak 97 százalékának van kedvezőtlen véleménye Trumpról, három százalék nem tudja eldönteni, mit gondoljon róla, és 0 (nulla, zéró) százalékuknak van kedvező véleménye a republikánus elnökjelöltről.

Ha ez nem lenne elég rossz hír Trump számára, a felmérésből kiderült, hogy fekete szavazók jobb véleménnyel vannak egy csomó undorító dologról, mint például a nyilvános vécék, a szúnyogok vagy a bubópestis, mint róla. A felmérés eredményei szerint a fekete szavazók nagyjából 50 százaléka van jobb véleménnyel a nagyjából százmillió ember halálát okozó Fekete Halálról, és csak kevesebb, mint 40 százalék tartja jobbnak Trumpot a dögvésznél.

A PPP kedden hozza nyilvánosságra a közvélemény-kutatás teljes eredményeit. A kutatást augusztus 26 és 28 között készítették, a hibahatár pedig három százalékos.

Trumpot nagyon utálják a feketék

A PPP legfrissebb felmérésének eredményei egybevágnak a többi közvélemény-kutató cég felméréseiben található eredményekkel, amelyekben a republikánus elnökjelölt szinte folyamatosan alig pár százalékot ér el a fekete szavazók körében. A Pew Research felmérésben például Trump két százalékot ért el fekete szavazóknál, az NBC News és a Walls Street Journal közös felmérésében pedig egy százalékot. (Csak összehasonlításként: még John McCainnek is sikerült a fekete szavazók négy százalékát megnyernie magának 2008-ban, amikor az Egyesült Államok első fekete elnökét választották meg; George Bushra pedig a feketék 11 százaléka szavazott 2004-ben)

Úgy tűnik, a republikánus jelölt hiába jelentette ki magabiztosan, hogy meg fogja nyerni magának a fekete választókat, csak egyre rosszabb és rosszabb eredményt ér el körükben. Trump azonban nem adja fel. Miután sok kritika érte amiatt, hogy nem próbálja meg magához édesgetni a fekete szavazókat, az elmúlt hetekben több kísérletet is tett megnyerésükre.

A kívánt hatás helyett azonban csak az a kritika érte, hogy leereszkedően szólította meg a feketéket, és azt ráadásul gyakorlatilag csak fehérekből álló közönség előtt tartott beszédekben tette meg. Erre válaszul az új vezetés alá került Trump-kampány bejelentette, hogy szombaton Detroitban egy főleg feketék által látogatott templomban fog beszédet mondani, ami után az Impact Network nevű országos fekete keresztény televízió vezérigazgatója, Wayne T. Jackson bíboros kérdéseire fog válaszolni.

Trump a kampány korábbi szakaszában rendszeresen visszautasította olyan kisebbségi szervezetek meghívását, mint például az NAACP (Nemzeti Társaság a Színes Bőrű Emberek Előrejutásáért), vagy a Fekete Újságírók Nemzeti Szövetsége, és nem tartott beszédeket főleg feketék lakta területeken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik