Nagyvilág

Jó hírek Monty Python rajongóknak

Bár arról továbbra sincs szó, hogy a legendás komikus csapat tagjai meggondolnák magukat, és ismét összeállnának, Michael Palni pedig nem olyan rég azt nyilatkozta, hogy nem készít több utazós filmsorozatot, azért nem marad a BBC Monty Python tagok nélkül. Remélhetőleg az új műsorok idővel a magyar képernyőkre is utat találnak.

Eric Idle a Rutland Weekend TV karácsonyi különkiadásában bukkan majd fel a BBC2 csatornán, mintegy 40 évvel azt követően, hogy a sorozat véget ért a ’70-es években. A projektről annyit lehet tudni, hogy a világegyetem születését mutatja be sok humorral, zenével és tánccal. Idle mellett – aki természetesen egy személyben írója, sőt, zeneszerzője az adásnak – az est másik főszereplője az a Brian Cox professzor lesz, akit a Monty Python jubileumi előadásában is láthattak a hazai rajongók.

Ő volt az, aki erősen kritizálta a Galaxy Songot annak tudományos pontatlanságai miatt, hogy aztán elgázolja őt Stephen Hawking. Ha valaki véletlenül lemaradt erről a felemelő, történelmi pillanatról, az a netnek köszönhetően bepótolhatja:

Idle és Cox mellett több sztár is feltűnik a műsorban. Látható lesz például a Star Wars filmekből és a Harry Potter szériából ismert törpeszínész, Warwick Davis (Ő lesz a „Big Bang”, vagyis az ősrobbanás, bármit is jelentsen ez), valamint a Trónok harcából is ismerős Hannah Waddingham.

Idle maga így kommentálta a hírt:

Biztos vagyok benne, hogy most ugyanolyan hatással lesz a Rutland a tudományra, mint a 70-es években a televíziózásra: 40 évvel visszaveti.”

Amúgy a Rutland Weekend TV utolsó karácsonyi különkiadása 41 évvel ezelőtt készült. Akkor George Harrison volt a sztárvendég. Eric Idle szerint van párhuzam a két adás között, mivel Brian Cox a tudomány „beatle”-je.

A jó híreknek azonban ezzel még koránt sincs vége. Bár John Cleese körülbelül egy éve még fogadkozott, hogy soha többé nem dolgozik a BBC-nek, úgy tűnik, nem sikerült sokáig megtartania ígéretét. Tegyük hozzá: szerencsére.

A BBC szórakoztató műsorokért felelős igazgatója, Shane Allen beszélt róla, hogy tárgyalásokba kezdtek a 76 éves komikus óriással egy sit comról, amiben nem csak szerepelne, de ő is írná a forgatókönyvét. A hírt John Cleese képviselője is megerősítette, hozzátéve, hogy egyelőre minden kialakulatlan. John még nem fogott hozzá az íráshoz, azt se döntötték el, miről szóljon pontosan a sorozat, és ő maga csupán egy közepes szerepet vállalna.

Még annyit tudni az elképzelésekről, hogy ha megvalósul a sitcom, az a Humphrey Barclay rendezheti, aki a Monty Python egyik előzményének tekinthető A hiba nem az ön készülékében van (Don Not Adjust Your Set) című, Eric Idle-t, Michael Palint, Terry Jonest és Terry Giliiamat felvonultató sorozatot is készítette, és Cleese-zel való ismeretsége még a Cambridge Circus idejére nyúlik vissza.

Allen még hozzá tette:

Ő a humor egyik istene. Az ajtónk mindig nyitva áll előtte.

Mit mondhatnánk erre? Drukkolunk, hogy összejöjjön. Ha csak fele olyan jó lesz, mint John legendás vígjáték sorozata, a Waczak Szálló (Fawlty Towers), már megéri!

Cleese egyébként a közelmúltban felelevenítette Basil Fawlty figuráját egy reklámban, az optikai termékekkel foglalkozó Specsavers cég kedvéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik