Nagyvilág

Négy évig tartották magukat, most elhagyják az ostromlott Daraját a szíriai lázadók

Lehetetlenné vált az ellenállás, csütörtökön megállapodtak a kormánnyal a távozásban.

Buszok, mentőautók és teherautók sorakoztak fel a szíriai Damaszkusz egyik régóta ostromlott külvárosa, Daraja szélén, hogy kimenekítsék a civileket és a lázadókat a szíriai ellenzéki erők és a kormány megállapodásának megfelelően.

Daraja feladása az Aszad-rezsim sikere, ezzel egy komoly fenyegetéstől szabadulnak meg néhány kilométernyire a szíriai kormány székhelyétől. A városrészt négy éven át bombázták, mára csak romok maradtak. Az ENSZ mindössze egy alkalommal tudott élelmiszersegélyt juttatni a kormányerők által blokád alá vont területre.

Europress
Europress

A megállapodás csütörtökön született meg azután, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter Genfben egyeztetett orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. A megbeszélés középpontjában az állt, hogy az Egyesült Államok és Oroszország koordinálja katonai fellépését az Iszlám Állam és az al-Kaida ellen Szíriában és Irakban.

Az AP tudósítója Darajában elhagyott, szétlőtt épületeket látott. A környéken fekete füst szállt fel, ahogy a felkelők a hátrahagyott dolgaikat távozás előtt elégették. A megállapodás részeként hétszáz fegyveres távozhat Darajából a felkelők kezén lévő Idlíb tartományba, és négyezer civilt helyeznek el Damaszkusz környékén menekülttáborokban.

Europress
Europress

Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese korábban azt mondta: Daraját olyan súlyos élelmiszerhiány sújtja, hogy az emberek füvet esznek. Egy helyi ellenzéki aktivista kijelentette: senki nem fog ott maradni. Négy évig tartották magukat, de eljutottak odáig, amikor már teljesen tarthatatlanná vált a helyzetük. Az egyetlen megmaradt kórházat is lebombázták a múlt héten, az elmúlt hónapokban pedig az élelmiszertermelésre szolgáló földjeiket is elveszítették a kormányzati offenzíva következtében. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik