Nagyvilág

A német tanárok szakszervezete szerint nagyon rossz irány a burka betiltása

A muszlim lányoknak épp az iskolában erősödhetne meg az öntudatuk annyira, hogy végül szembemenjenek a vallási kényszerrel.

A németországi oktatási és tudományos dolgozók szakszervezete arra figyelmeztetett keddi közleményében, hogy nem megfelelő lépés, ha az iskolákban betiltják a muszlim nők arcot elfedő öltözetét, mert ezzel csak még jobban elszigetelik őket.

A napokban egy osnabrücki iskolának adott igazat a bíróság abban a perben, amit egy 18 éves diák kezdeményezett, akit nem vettek fel azért, mert a csak a szemét szabadon hagyó nikábban akart órákra járni. A tanári szakszervezet szerint az ítélet teljesen rossz irányba mutat, csak a burka vagy a nikáb viseléséért senkit nem lehet kizárni az oktatásból.

Ilka Hoffmann szóvivő szerint a szigorú, konzervatív családból származó lányoknak gyakran az iskola az egyetlen lehetőségük, hogy találkozzanak más emberekkel is a saját korosztályukból. Ebben a közegben erősödhet az önbizalmuk, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a család nyomása ellenére is úgy dönthessenek, hogy megszabadulnak a vallási öltözettől. Ezt a folyamatot bátorítani kell, nem elnyomni – jelentette ki.

A szakszervezet ugyanakkor arra is kitért, hogy a tanárok esetében nem megengedhető a nikáb vagy a burka, mert ők példát mutatnak, és az államot képviselik. (The Local)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik