Nagyvilág

Renzi: Európa értékeink szülőanyja, nem a bürokrácia rideg őre

Az olasz kormányfő, a német kancellár és a francia elnök Európa jövőjéről tanácskozik hétfőn.

Európának több befektetésre van szüksége a védelem, az oktatás és a kultúra terén, a bürokratikus szabályozásból pedig ki kell törni – jelentette ki hétfőn Matteo Renzi olasz miniszterelnök, mielőtt Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel találkozott Ventotene szigetén.

A háromoldalú tanácskozás helyszíne szimbolikus: az antifasiszta Altiero Spinelli itt raboskodott, amikor 1941-ben Ernesto Rossival közösen megírták kiáltványukat az egyesült Európáról. Renzi, Merkel és Hollande a találkozón egységes álláspontról készül megállapodni az Európai Unió irányát illetően a Brexit után. Spinelli sírjának megkoszorúzása után megbeszélésüket a Garibaldi repülőgép-hordozó hajón folytatják, amelynek az EU embercsempészet elleni missziójában van fontos szerepe.

Renzi kijelentette: Európának túl kell esnie a Brexit következményein és a közelmúlt terrortámadásain, és újra meg kell találnia szerepét.

Be kell fektetnünk egy közös védelmi politikába, a digitális innovációba, iskolákba és a kultúrába. Európa az értékeink szülőanyja, és nem a nehezen elfogadható, bürokratikus szabályok rideg őre

– jelentette ki az olasz kormányfő. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik