Nagyvilág

Hazugsággal vádolják a megerőszakolt német modellt

Gina-Lisa Lohfink ügye rávilágított a nemi erőszakkal kapcsolatos törvénykezés súlyos problémáira.

Hamis vád miatt legalább húszezer eurós pénzbüntetést kell megfizetnie egy német modellnek, noha minden bizonnyal megerőszakolták. Az ügyből hatalmas botrány kerekedett Németországban, ami rávilágított a nemi erőszakkal kapcsolatos törvénykezés súlyos problémáira is.

A bírósági gyakorlat ugyanis az, hogy akkor minősítenek egy cselekedetet nemi erőszaknak, ha az áldozat fizikailag ellenkezett. A közösségi oldalakon kampány indult, és politikusok is felszólaltak annak érdekében, hogy változtassanak ezen a gyakorlaton. A szövetségi családügyi miniszter azt mondta: ha valaki azt kiabálja, hogy „állj”, az épp elég világos tiltakozás. A múlt hónapban a parlament el is fogadott egy törvényt, amellyel azokat védik, akik valamilyen okból nem tudtak tettleg ellenállást tanúsítani.

Gina-Lisa Lohfinket még 2012-ben két férfi erőszakolta meg, és erről videót is feltöltöttek az internetre. A felvételen világosan hallatszik, hogy Lohfink azt mondja: „hagyják abba”, „ne”. A nő azt mondta: nem emlékszik a történtekre, feltehetően bedrogozták. Feljelentést tett erőszak miatt, és azért is, mert nyilvánosságra hozták a videót.

Az ügyben eljáró ügyész, Corinna Gögge viszont azt mondta: Lohfink nem szexuális bűncselekmény áldozata, hazudott és félrevezette a nyomozókat. A bíróság ítélete szerint a videóra vett szexuális cselekmény közös beleegyezésen alapult, a nő pedig az erőszakot filmező személyeknek mondta, hogy „ne”. Az elkövetőket kevesebb mint 1500 euróra büntették a videó nyilvánosságra hozataláért, egyikük még ezt is megfellebbezte.

Lohfink védőügyvédje botrányosnak nevezte az ítéletet, az ügyet feltehetően tovább viszik felsőbb bíróságra. (The Local)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik