Külföld
Model Gina-Lisa Lohfink speaks to the media at the district court Tiergarten in Berlin, Germany, 22 August 2016. According to the court, she is accused of having knowingly untruthfully reported two men to the police for rape in 2012. Photo: Kay Nietfeld/dpa

Hazugsággal vádolják a megerőszakolt német modellt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 08. 22. 17:37

Gina-Lisa Lohfink ügye rávilágított a nemi erőszakkal kapcsolatos törvénykezés súlyos problémáira.

Hamis vád miatt legalább húszezer eurós pénzbüntetést kell megfizetnie egy német modellnek, noha minden bizonnyal megerőszakolták. Az ügyből hatalmas botrány kerekedett Németországban, ami rávilágított a nemi erőszakkal kapcsolatos törvénykezés súlyos problémáira is.

A bírósági gyakorlat ugyanis az, hogy akkor minősítenek egy cselekedetet nemi erőszaknak, ha az áldozat fizikailag ellenkezett. A közösségi oldalakon kampány indult, és politikusok is felszólaltak annak érdekében, hogy változtassanak ezen a gyakorlaton. A szövetségi családügyi miniszter azt mondta: ha valaki azt kiabálja, hogy „állj”, az épp elég világos tiltakozás. A múlt hónapban a parlament el is fogadott egy törvényt, amellyel azokat védik, akik valamilyen okból nem tudtak tettleg ellenállást tanúsítani.

Gina-Lisa Lohfinket még 2012-ben két férfi erőszakolta meg, és erről videót is feltöltöttek az internetre. A felvételen világosan hallatszik, hogy Lohfink azt mondja: „hagyják abba”, „ne”. A nő azt mondta: nem emlékszik a történtekre, feltehetően bedrogozták. Feljelentést tett erőszak miatt, és azért is, mert nyilvánosságra hozták a videót.

Az ügyben eljáró ügyész, Corinna Gögge viszont azt mondta: Lohfink nem szexuális bűncselekmény áldozata, hazudott és félrevezette a nyomozókat. A bíróság ítélete szerint a videóra vett szexuális cselekmény közös beleegyezésen alapult, a nő pedig az erőszakot filmező személyeknek mondta, hogy „ne”. Az elkövetőket kevesebb mint 1500 euróra büntették a videó nyilvánosságra hozataláért, egyikük még ezt is megfellebbezte.

Lohfink védőügyvédje botrányosnak nevezte az ítéletet, az ügyet feltehetően tovább viszik felsőbb bíróságra. (The Local)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.